szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nem én kezdtem, mondta az ATV-ben Szarka Gábor.

Free SZFE
Egyre nagyobb az ellenállás a hallgatók és a tanárok részéről a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) autonómiájának csorbításával szemben a kormány döntése miatt, miszerint az egyetem alapítványként működhet tovább Vidnyánszky Attila vezetése alatt. Az SZFE körül kialakult szolidaritási mozgalomhoz egyre több világhírű művész csatlakozik, Vidnyánszkyék mégsem tágítanak. Az SZFE-botrány legfrissebb fejleményeit cikksorozatunkban követheti.
Friss cikkek a témában

Nem a lázadással van a gond, hanem annak formájával, közölte az ATV csütörtök esti műsorában Szarka Gábor, a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) új kancellárja, akit a Vidnyánszky Attila vezette kuratórium nevezett ki a pozícióra.

Az egyébként katonamúltú Szarka volt az is, aki korábban lekapcsoltatta az internetet az egyetem kollégiumában, mert a diákok szerinte szétzilálják az oktatást, és ezt ő nem támogatja. Az SZFE hallgatói hetek óta tiltakoznak, az intézmény több épületét is elfoglalták, mert nem fogadják el az egyetem új vezetését, illetve Vidnyánszkyt.

Szarka Gábor szerint azzal nincs gond, ha egy fiatal lázad, de az, ami most a Színház- és Filmművészeti Egyetemen zajlik, már nem fiatalos lázadás. “Eljutottunk addig a szintig, amikor kell pár nap higgadtság”, mondta a kancellár, aki korábban többször is megpróbált bejutni az SZFE-re, de a hallgatók útját állták.

Szarka most is kifogásolta, hogy a tiltakozók vele nem hajlandók beszélni, márpedig párbeszédre van szükség, mert “van egy színvonalas egyetem, amelyet felszámolnak ezzel a helyzettel”. "Nem vagyok emberevő", mondta Szarka, aki szerint a "katonásdival való hivatkozás" sem áll meg, mert akik ismerik, tudják, hogy szeret beszélgetni.

Szarka Gábor: Amit a Színművészetin belül kialakítottak, az közel jár a háborús helyzethez

Erőszakot biztosan nem alkalmaznak a Színház- és Filmművészeti Egyetemet blokád alá vonó hallgatók ellen - mondta a hvg.hu-nak Szarka Gábor, az SZFE kancellárja, aki nem tartja normálisnak, hogy az igazgatásért felelős vezetőt sem engedik be az épületbe. A kancellár és az egyik rektorhelyettes szerda éjfélig adott határidőt a blokád befejezésére.

A kancellár állította: azok közül az alkalmazottak közül, akiknek ő a munkáltatója (nagyjából 100 emberről van szó), ötvenen jelezték, hogy támogatják. Ez azonban nem oktatókat jelent, mert ők nem tartoznak alá, az SZFE tanárai közül pedig többen is a hallgatók mellett állnak.

Szarka Gábor beszélt az internet-lekapcsolós, illetve zárcserés ügyéről is. Azt mondta: nem érzi úgy, hogy ez fenyegetés lenne, ezzel szemben, amikor próbált bejutni az egyetem épületébe, egy "maszkos, arctalan tömeg" állt vele szemben. "Ki fenyeget kit?", tette fel a kérdést a műsorban. Ekkor Rónai Egon műsorvezető megjegyezte, hogy talán nem véletlenül voltak maszkban a diákok.

A kancellár többször hangsúlyozta, hogy az ügyben párbeszédre van szükség, és mindkét félnek gesztusokat kell tennie. Ő ezért például pénteken, a tanítási időben visszakapcsoltatja az internetet a Szentkirályi utcai épületben, mert jelezték neki, hogy ott tanórák is mennek. A fűtést pedig természetesen nem fogja kikapcsoltatni az épületben. Jelezte azt is: nagyon várja már, hogy valaki a tiltakozók közül írjon neki egy e-mailt.

A kancellár a műsorban elismerte, hogy az autonómia tényleg fontos, “meg is ígértük, hogy ezt rendezzük”, de szerinte annak letéteményese, a szenátus, magától mondott le, miközben erre senki nem kérte őket. Rónai Egon műsorvezető ekkor emlékeztette Szarka Gábort, hogy a szenátus a jogkörük elvonása után mondott le, vagyis fordítva történt mindaz, amiről a kancellár beszélt.

A műsorban szóba került, hogy a kancellár letiltatta a kép- és hangrögzítő eszközök használatát az SZFE-n, mivel állítása szerint a tiltakozók bementek az irodákba, és a pénzügyes kollégák "arcába nyomták a kamerát", hogy nyilatkozzanak. Rónai ekkor ismét szólt, hogy ezt eddig senki mástól nem lehetett hallani.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Több mint tízezren vonultak fáklyákkal az Urániához az SZFE hallgatóinak hívására

Több mint tízezren vonultak fáklyákkal az Urániához az SZFE hallgatóinak hívására

Egyre biztosabb: a képernyő alatt térhet vissza az iPhone-okba a Touch ID

Egyre biztosabb: a képernyő alatt térhet vissza az iPhone-okba a Touch ID

Félig autós, félig gyalogos tüntetés jött össze az MTVA előtt

Félig autós, félig gyalogos tüntetés jött össze az MTVA előtt