szerző:
HVG
Tetszett a cikk?

Gerald Knaust, a European Stability Initiative elnevezésű think tank vezetőjét tartják a 2016-os EU–török alku atyjának. Idén jelent meg németül a migrációs politikáját összegző könyve: Milyen határokra van szükségünk? címmel. Talán ezért is állította be őt a magyar kormánysajtó a Soros-hálózat karmestereként. Portréinterjú az e heti HVG-ben.

Abszurdnak tartja Gerald Knaus, a European Stability Initiative (ESI) vezetője, hogy a hatóságok a Magyar Nemzet szerint azt vizsgálják, vádat emeljenek-e ellene az alkotmányos rend megdöntésére tett kísérlet miatt.

A kormánypárti lap cikksorozatot szentelt a "Soros karmestereként" emlegetett Knausnak, a többi között azt fejtegetve, hogy ő illetve a European Council on Foreign Relations (ECFR) nevű lobbiszervezet milyen kommunikációs offenzívát indított az ország ellen, az ESI pedig "árnyékjelentéseket" készít a "hálózat" tagjainak.

Knaus a HVG-nek adott interjúban azt mondta, ők egy berlini székhelyű civil szervezet, amely angolul és németül publikál, de magyarul még soha nem tettek közzé semmit.

Két hónappal ezelőtt engem Budapesten legfeljebb ha húsz ember ismert. Már hogyan lehetnénk mi Magyarországon bármire veszélyesek? Az ilyen képtelenségekkel nem nekünk, hanem a hazai kritikusoknak üzen a rendszer: bárkiből készek közellenséget csinálni.

Gerald Knaus: az EU a külső határokon eltekint a jogállami normáktól

Az EU-török menekültügyi megállapodás szellemi atyja úgy látja a Moria tábort elpusztító tűz után, hogy Görögországban szándékosan tartják rettenetes körülmények között a menedékkérőket, mert mindenkit el akarnak riasztani attól, hogy Európába jöjjön.

Orbán Viktor miniszterelnök világképével van nézeteltérése, a problémát pedig a retorikában és az azt agresszíven kiszolgáló, hatalmi eszközökkel kialakított médiaviszonyokban látja. Arra a kérdésre, hogy bevándorlásügyben nem kéne-e felülírni azt a 2015-ös ítéletet, hogy Orbán a gonosz, Merkel a jó, Knaus azt felelte, a határkerítés elkészültéig Magyarországon keresztül áramlottak százezrek Nyugat felé.

A külső schengeni határ, amit meg kellett volna védeni, a magyar–szerb volt, nem az osztrák–német. Nem kritizálom Orbánt, hogy nem tudott feltartóztatni százezreket, arra nem volt módja. De ha valaki illegális határátlépőket engedett be Európába, az ő volt. A politikai manipuláció mesterműve, ahogy ezt kommunikációval megfordította.

Az interjúban beszél arról is, találkozott-e Orbán Viktorral és Soros Györggyel, illetve mennyiben finanszírozza Soros Alapítványa az ESI-t. Mindezt megtalálja az e heti HVG-ben vagy a hvg360-on.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
SOS Központ szolgáltatást indított a Telenor, az idősebb családtagoknak jöhet jól

SOS Központ szolgáltatást indított a Telenor, az idősebb családtagoknak jöhet jól

3 napos üzemidőt ígér a Xiaomiból kivált Poco új mobilja, 6000 mAh-s akkumulátor van benne

3 napos üzemidőt ígér a Xiaomiból kivált Poco új mobilja, 6000 mAh-s akkumulátor van benne

Több tízezer forint különbség is lehet a koronavírusos betegeket ellátó ápolók pluszpénze között

Több tízezer forint különbség is lehet a koronavírusos betegeket ellátó ápolók pluszpénze között