szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

“Ha füstös szobákban dől el, hogy ki lesz az ellenzék miniszterelnök-jelöltje, akkor nekem nem sok esélyem van” – mondta Hódmezővásárhely polgármestere az Indexnek adott interjúban.

Az Index Kibeszélő című műsorának vendége volt Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester, aki a kormánypárti és ellenzéki korrupcióról, illetve Bíró László “ügyeskedéséről” is beszélt a lapnak. Emellett téma volt a miniszterelnök-jelölti ambíció is. Utóbbi kapcsán Márki-Zay azt mondta:

Ha füstös szobákban dől el, hogy ki lesz az ellenzék miniszterelnök-jelöltje, akkor nekem nem sok esélyem van”.

Az ellenzéki polgármester beszélt arról is, hogy a legbaloldalibb jelölttel szerinte nem lehet leváltani Orbán Viktort 2022-ben, “a feladathoz kell megtalálnunk az ideális személyt, ezért először programra van szüksége az ellenzéknek, nem vezetőre”. Közölte, ha a pártok olyan célokat fogalmaznak meg, amellyel nem tud azonosulni, akkor inkább polgármester maradna Hódmezővásárhelyen.

Hadházy Ákossal szemben ő nem lát korrupciógyanút Bíró László ügyében, az ellenzék borsodi jelöltje szerinte csak ügyeskedett az uniós pénzekkel. Bíró szerinte kihasználta egy európai pályázat legálisan felkínált lehetőségeit, “ténylegesen működő varrodát működtetett, minden bizonyíték szerint, az utolsó fillérig kifizette a varrónőket”, ráadásul rászoruló varrónőket alkalmazott, úgy, hogy az “egészen több millió forintot bukott”.

Ez nem a korrupció esete, inkább szerencsétlen ügyeskedés

– mondta Márki-Zay a műsorban.

A polgármester kiemelte: a korrupció szerinte az, ha valaki jachtozást fizet, kastélyt építettet, de név szerint említette Mengyi Roland egykori fideszes képviselőt is, aki “ugyanebben a körzetben 25 szociális szövetkezetet menedzselt”, és aki most börtönben van, mert “saját zsebre dolgozott”. Hozzátette ugyanakkor, hogy nem mentegeti a korrupciót, a kritikusoknak pedig azt üzente: menjenek el Hódmezővásárhelyre, és nézzék meg, mit csináltak ott. “Én nemcsak a saját, hanem a családom vagyonnyilatkozatát is nyilvánosságra hoztam”.

A polgármester beszélt arról is, hogy listát vezet a városban a cigány vállalkozókról, de ebben nem lát kivetnivalót; szerinte rendkívül fontos a cigányság felzárkóztatása, Hódmezővásárhelyen rendszeresen is kapnak megbízásokat cigány vállalkozók. Ugyanakkor a közbeszerzéseken az nyer, aki a legjobb ajánlatot adja.

Márki-Zay szerint a Fideszben is vannak homoszexuálisok (neveket ugyanakkor nem mondott), de a párt ezt nem vállalja fel, ehelyett gyűlöletkampányokat folytat, és szitokszóvá tette a gender szót. A Fidesz, mondta még, olyan választás elé igyekszik állítani a társadalom rasszista, homofób rétegeit, hogy “inkább szavazzanak egy tolvajra, mint egy cigányra, egy zsidóra vagy melegre”.

Márki-Zay olyan Magyarországot szeretne, ahol egy jobboldali politikus is felvállalhatja a szexuális hovatartozását.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nyolc éves kora óta gamer, most elmondja, mik a kedvenc mobilos játékai

Nyolc éves kora óta gamer, most elmondja, mik a kedvenc mobilos játékai

Maradona holttestével fotózkodtak, posztolták is a képeket

Maradona holttestével fotózkodtak, posztolták is a képeket

Kis Grófo is koronavírusos, kétoldali tüdőgyulladással került kórházba

Kis Grófo is koronavírusos, kétoldali tüdőgyulladással került kórházba