szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Covid-osztályoktól és ambulanciáktól beérkező reakciók szerint többek között problémás, hogy nincs elég munkaerő, sok adminisztráció hárul az egészségügyi dolgozókra, valamint, hogy sok intézményben nem választják el megfelelően a koronavírusos és a nem koronavírusos betegeket.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

A múlt héten jelentette be Svéd Tamás, a Magyar Orvosi Kamara titkára, hogy a MOK létrehoz egy új felületet, amin orvosok számolnak be arról, milyen problémákat okoz a koronavírus a kórházakban. A kamara közlése szerint hamar elkezdtek beérkezni a szakemberek észrevételei a "realitás projekt" elnevezésű rendszer indulása után, az első visszajelzések nagy része az intenzív ellátást még nem, de kórházi ellátást már igénylő betegeket ellátó osztályokról, részlegekről érkezett – írta közleményében a Magyar Orvosi Kamara.

A MOK azt közölte, hogy a Covid-ellátó osztályoktól és ambulanciáktól beérkező visszajelzések alapján elegendő a védőfelszerelések mennyisége, megfelelő a dolgozók élelmezése, és szintén pozitívumnak tekinthető, hogy az orvosok és a szakdolgozók nagy odaadással végzik a munkájukat. A kamara közleménye „kijavítható negatívumoknak” nevezi, hogy tavasz óta nem frissült érdemben a Covid-ellátás magyarországi szintű, könyvben is összefoglalt protokollja, illetve, hogy az orvosok és szakdolgozók idejük jelentős részét adminisztrációval és szervezéssel kell tölteniük.

A visszajelzések alapján szintén problémásnak, de megoldhatónak mondható, hogy a munkaállomásokon nincs elég használható számítógép és nyomtató, nem áll rendelkezésre megfelelő számú öltöző, tisztálkodó, étkező és pihenőhely. Ennél nagyobb problémának tartják a szakemberek, hogy sok helyen nem választják el eléggé a fertőzött és a nem fertőzött részlegeket.

További, a betegbiztonságot veszélyeztető gondot jelent sok helyütt az átláthatóság, betegek obszerválhatóságának hiánya. A kórtermek ajtaja zárva tartandó, rajtuk ablak nincs, egy leszaladó infúzió vagy egy jelezni képtelen, rosszabbodó állapotú beteg csak beöltözve és bemenve észlelhető - az állandó jelenléthez pedig a személyzet létszáma elégtelen”

 – írták.

Vannak viszont olyan problémák, amelyeket a Magyar Orvosi Kamarához beérkezett visszajelzések alapján nagyon nehéz kezelni, ilyen például a nem megfelelő személyzeti létszám. A közlemény szerint a halasztható ellátások eltolásával még valamennyi humán erőforrás mozgósítható, de a betegszám növekedésével végképp nem lesz megfelelő számú orvos és szakdolgozó, hisz már most sincsen elég. A beérkezett reakciók alapján sokszor sérül a betegek méltósága, nincs idő a kellő felvilágosításra, megnyugtatásukra, szorongásuk csökkentésére, és problémásak az egészségügyi dolgozókra vonatkozó kontakt kezelési és karanténszabályok.

Több helyről érkező panasz szerint idős, demens, jellemzően szociális ellátóhelyekről érkező betegek Covid pozitivitás esetén jelenleg akkor is a kórházat terhelik, ha hiányzó vagy minimális tüneteik miatt valójában nem szorulnának kórházi ellátásra. Az ő elhelyezésüket máshogy kellene megoldani. Hasonlóan nehezen kezelhető gondot jelent sokszor a javuló betegek hazaküldése a kamara szerint.

A gyógyítás minősége, az újabb betegek gyógyulási esélyei folyamatosan csökkennek. Ennek elkerülésére az egyetlen lehetőség a „járványgörbe laposítása”, azaz az új fertőzések kialakulásának lassítása a kontaktusok csökkentése, maszkviselés és higiénés szabályok betartása révén"

- áll a közleményben.

„Egyre többször fordul a halottaskocsi" - kórházi dolgozók mesélték el, mi megy náluk

Brutális mennyiségű új beteg érkezéséről és az őket egyre kisebb számban fogadó egészségügyi személyzetről beszéltek nekünk ápolók, orvosok, egészségügyi szakdolgozók. Van, aki már a családját félti az elégtelen védőfelszerelések miatt. Ha pedig a dolgozók is elkapják a vírust, akár hónapokat is várhatnak a táppénzük jó részére. Már ha egyáltalán megkapják.

A Magyar Orvosi Kamara kiemeli, hogy a beérkezett visszajelzésekkel összhangban van a hvg.hu-n múlt héten megjelent írás is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Toroczkai László a Mi Hazánk miniszterelnök-jelöltje

Toroczkai László a Mi Hazánk miniszterelnök-jelöltje

Néppárti képviselők a Fidesz kilépéséről: Nem engedjük Orbánnak, hogy megzsaroljon

Néppárti képviselők a Fidesz kilépéséről: Nem engedjük Orbánnak, hogy megzsaroljon

"Két és fél éves korában ajánlották ki nekem, addigra én voltam a negyedik anyuka az életében”

"Két és fél éves korában ajánlották ki nekem, addigra én voltam a negyedik anyuka az életében”