szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A miniszterelnök a Tényeknek adott interjújában már sokkal jobb esélyeket adott az egészségügynek, mint egy nappal korábban. Ma éjjeltől már katonák is fognak járőrözni az utcákon, rendőrökkel közösen.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Most, hogy meghoztuk az intézkedéseket, 99,99 százalék, hogy túléli az egészségügy a pandémiát. Ha azt kérdezi, hogy ma milyen állapotban van az egészségügy, akkor azt kell mondanom, hősies állapotban van az ellátórendszer

 – mondta Orbán Viktor a TV2 Tényeknek adott szerda esti interjújában.

Orbán egy nappal korábban még arról beszélt, hogy "ha így mennek tovább a dolgok, akkor ötven százalék esélye van annak, hogy a kórházakban el tudjuk látni a betegeket. Nem lehetett tovább várni a döntéseket most kellett meghozni".

Tóta W.:Mr. 50 százalék

Sorost meg Brüsszelt könnyebb volt legyőzni, ugye, papa? A katasztrófa esélye sokkal nagyobb, és a felelős: Orbán Viktor.

A miniszterelnök beszélt a most életbe léptetett intézkedésekről is. Azt mondta, több álláspont van a közvéleményben ezzel kapcsolatban, de a masszív többség szerint az országnak a védekezés közben is működnie kell.

A maszkhasználattal kapcsolatban a kormányfő azt mondta, hogy vannak szabálykövetők és akik kevésbé azok. A legfontosabb, hogy a szabálykövetők meg tudják győzni azokat, akik kevésbé követik őket. Egy hónapról van szó, ezt kell kibírni.

A rendőrök szerinte polgárbarátabbak lettek az elmúlt 10 évben, azt várják el most tőlük, hogy tartassák be a szabályokat. Hozzátette,

éjszaka most már katonák is lesznek az utcákon, vegyes lesz a járőrözés a rendőrökkel.

Ennek, mondta, alkotmányügyi oka van, mert a katonák nem intézkedhetnek a polgárokkal szemben.

Orbán a vakcinákról is beszélt, azt mondta, olyan, ami az előírt négy akadályon átjutott, nincs, amelyik hármon átment, olyan van, több is.

Az EU-s vakcinák szerinte januárban a negyedik lépést is megteszik, de tárgyalnak az oroszokkal és a kínaiakkal is, akik hasonló tempóban haladnak. Az lenne a legjobb szerinte, ha mindegyik egyszerre lenne meg. Úgy látja, hogy december végén, januárban kisebb mennyiségű vakcina fog rendelkezésre állni. Április-májusban lesz majd több száz millió az unióban.

A karácsonyi ünnepek is előjöttek a beszélgetésben. Orbán szerint a szigorítások hatása 2 héttel később fogják éreztetni magukat. Úgy gondolja,

karácsony lesz, mert Jézus Krisztus idén is megszületik, az a kérdés, mennyien leszünk ott az ünnepi pillanatnál.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Itthon

Orbán: Közterületen is kell maszkot hordani éjféltől

Éjféltől jön egy új szabály, ezt az M1-nek adott interjúban jelentette be. Később kiderült, a 10 ezer főnél nagyobb települések egyes közterületein teszik azt kötelezővé, és a polgármesterekre bízzák a részletszabályokat.

Az Apple új ötlete: jöhetnek a titánborítású készülékek, spéci bevonattal

Az Apple új ötlete: jöhetnek a titánborítású készülékek, spéci bevonattal

Véget ért a sztrájk a Continental makói üzemében

Véget ért a sztrájk a Continental makói üzemében

A Fidesz alkalmatlanságának emlékműve: a szaladó Gulyás Gergely

A Fidesz alkalmatlanságának emlékműve: a szaladó Gulyás Gergely