szerző:
HVG
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A járvány politikai kockázatait éppen úgy kezeli Orbán Viktor, mint a tavasszal tette: fojtogatja az ellenzéket, kiszolgálja választói világképét, lestoppolja az adóforintokat, és ökölharcba rángatja Európát. Ha pedig a második hullám durvább az elsőnél, akkor Orbán is bedurvul – írja e heti számában a HVG.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Egyértelmű eredményt hozott Brüsszelben az Európai Unióhoz delegált tagállami nagykövetek hétfői próbaszavazása: többsége lesz az Európai Parlament és a Tanács által kialkudott jogállami mechanizmusnak, amikor az illetékes miniszterek döntenek majd róla. Hiába ellenkezett tehát Magyarország és Lengyelország, jelen állás szerint pénzmegvonással lehet majd büntetni az EU-támogatások elköltéséhez köthető jogállami intézményrendszer hiányosságait.

Miután a nagyköveti döntés szerint 2021-től bevezetik a pénzügyi büntetések rendszerét, Orbán bejelentette: megvétózza a 27 tagállamot szolgáló költségvetést és az unió első közös hitelfelvételét, amely megmenthetné a súlyos válságba került déli államokat.

A hírre ideges telefonálás kezdődött minden szinten. Brüsszelben azt remélték, elég pénzt ígér Budapestnek és Varsónak a következő hét év, hogy az érintett kormányok lenyeljék a békát. Úgy kalkuláltak, a harccal nem érnek el semmit, csak magukra haragítanak mindenkit, egyébként is elementáris erővel érkezett meg a járvány második hulláma a két renitens országba. Minek vívna akkor Orbán háborút?

Varga Judit: Magyarországot ki akarják éheztetni

Ahogy arra számítani lehetett, nem közeledtek az álláspontok jogállamiság és költségvetés ügyében a tagállamok között az EU úgynevezett Általános Ügyek Tanácsában, amelyen az európaügyi miniszterek vettek részt. A vitában a jogállamisági feltételrendszer alkalmazása mellett 13, ellene pedig 2 tagállam érvelt.

Pont ezek miatt – hangzik a leginkább kézenfekvő válasz. A magyar kormányfő gondolkodását már kizárólag a 2022-es választási esélyek irányítják. És a megoldás ugyanaz, mint mindeddig a fülkeforradalom óta: egyoldalú alkotmányozással, sarkalatos törvényekkel rombolni a jogállamot, hogy a végén az állam minden területén igaz legyen a kampányszöveg: csak a Fidesz.

Orbán eddig joggal számíthatott arra, hogy hiába lépi át a vörös vonalat, az unióban mindig meg tudja akadályozni, hogy a többiek teljes egységben lépjenek fel ellene – értékel egy német szakértő. Most viszont más a helyzet.

Német államminiszter: Ez nem a vétók ideje

Michael Roth szerint az a cél, hogy a koronavírus-járvány okozta károk helyreállítását célzó csomagot minél hamarabb elfogadja az Európai Unió.

Összeállt egy front, amely nem hajlandó engedni, és amelynek esetleges győzelme hatékonyan korlátozná a Fidesz kétharmados parlamenti többségének bevethetőségét. A szakértő szerint a magyar kormány már nincs abban a helyzetben, hogy ezt a folyamatot feltartóztassa, hiszen a pénzre Budapesten is szükség lesz.

További részletek a HVG-ben és a hvg360-on.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Arató László (EUrologus) EUrologus

Mindenki rosszul jár az EU-ban azzal, amit Orbánék csinálnak – de a térkövek maradnak

A magyar és a lengyel kormány vétójával előidézett exlex állapot a kompromisszumokon alapuló európai politika bukását jelenti – eddig. Mert a történetnek természetesen nincs vége, kívülállóként csak azt találgatjuk, hogy a résztvevők közül ki látott előre eddig, illetve mennyiben módosultak menet közben a stratégiák. És az (alag)útnak messze nem látjuk a végét.