Országszerte fagyok jönnek

Országszerte fagyok jönnek

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Havaseső-zápor és a hózápor is előfordulhat az ország egyes területein pénteken.

Az előttünk álló egy hét során meglehetősen változékony, éjszakánként gyakran fagyos időre van kilátás – írja előrejelzésében az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Csütörtök este északnyugat felől elérte térségünket egy hidegfront, amely jelentős lehűlést hozott, ez elsősorban az éjszakai hőmérsékletekben mutatkozik majd meg.

A fronthoz kötődően pénteken napközben a középső országrészben várható további eső, zápor. Délután csökken a felhőzet, és megszűnik a csapadék, de a délkeleti tájakon, valamint helyenként a középső országrészben is estig még sok maradhat a felhő, ezeken a tájakon délután néhol eső, zápor előfordulhat, a hegyekben havaseső-zápor, esetleg hózápor is lehet.

Az északi szél többfelé megerősödik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 5 és 10 fok között valószínű. Késő estére –3 és +5 fok közé hűl le a levegő.

A hidegfront mögött észak felől már péntek estétől egyre többfelé csökken fagypont alá a hőmérséklet, szombat reggelre pedig országszerte fagyok várhatók, 0 és –5 fokig hűl le a levegő, de a fagyzugos területeken ennél hidegebb is lesz.

Vasárnap hajnaltól éjszakánként megjelennek a pára- és ködfoltok, melyek eleinte még mindenütt feloszlanak, de a hét közepétől egyre többfelé napközben is megmaradnak. Számottevő csapadék szombattól nem valószínű, hétfőn elszórtan lehet gyenge eső, zápor, a jövő hét közepétől pedig szitálásra lehet számítani.

A reggeli fagyok mértéke és területi kiterjedése hétfőtől csökken, de továbbra is többfelé lehet 0 fok alatti hőmérsékletekre számítani az országban. Napközben jellemzően 3–8 fokig melegszik a levegő.

Hozzászólások