szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A legtöbb aktív fertőzött főváros és Pest megye után Győr-Moson-Sopron megyében van. Ezer lakosra vetítve viszont más a helyzet.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

A kormányzati tájékoztató oldalon naponta feltüntetik, hogy az egyes megyékben hány koronavírusos esetet regisztráltak, az operatív törzs keddi sajtótájékoztatóján Müller Cecília országos tiszti főorvos pedig most először azt is közölte, hogy az egyes megyékben hány aktív fertőzöttet tartanak nyilván. Az adatok most a Koronavirus.gov.hu oldalon is megjelentek, azokat közös táblázatban publikálták a járvány során elhunytak számával, megyénként. (Igaz, a két adat alig függ össze, hiszen az elhunytak számát az első hullámtól kezdve tartalmazza a lista, míg az aktív fertőzöttek száma aktuális helyzetet tükröz.)

A hivatalos adatok szerint jelenleg 133 853 aktív fertőzöttről tudni Magyarországon, 22 százalékuk (29 240 fő) budapesti. A főváros után Pest (19 191) és Győr-Moson-Sopron (9824) megyében van a legtöbb aktív fertőzött, Tolna megyében (1972) pedig a legkevesebb.

Máshogyan néz ki a lista, ha lakosságarányosan nézzük az aktív fertőzöttek számát. A 24.hu számításai szerint Győr-Moson-Sopron megyében jut a legtöbb fertőzött, 21, ezer lakosra. A második helyen Vas, a harmadikon pedig Nógrád megye szerepel 19, illetve 18 akítv esettel. Budapest a negyedik, a fővárosban ezer lakosra 17 aktív fertőzött jut.

A járvány mostanáig 4008 életet követelt Magyarországon. Az elhunytak negyede, 999 ember budapesti volt, 3009 pedig vidéki. A legtöbb koronavírusos beteg a fővárosban, Pest megyében (401), és Győr-Moson-Sopron (229) megyében hunyt el.

A kormányzati tájékoztató oldal a múlt héten is közölt egy térképet, amely a címe szerint településenkénti bontásban mutatná be a fertőzöttséget, illetve a koronavírusosak életkori megoszlását is ábrázolja, utóbbi azonban teljes mértékben hiányzik róla.

Új fertőzöttségi térképet közölt az operatív törzs, de ettől nem lesz senki okosabb

A kormánynak muszáj volt olyan rendeletet hoznia, amivel fenn tudja tartani a felhatalmazási törvény hatályba lépése előtt hozott intézkedéseket, de a kedden este kihirdetett jogszabály szövege félreérthető volt, és sokan félre is értették. A kormány szándékos rémhírterjesztést kiáltott, pedig valójában olyan rendelet született, amelyet ugyan december 11-ig lehet alkalmazni, de február 8-ig hatályos.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kombi Mercedes S-osztály? Igen, 39 éve készült ilyen

Kombi Mercedes S-osztály? Igen, 39 éve készült ilyen

Átszervezések miatt ideiglenesen kevesebb Pfizer-vakcina érkezik Európába

Átszervezések miatt ideiglenesen kevesebb Pfizer-vakcina érkezik Európába

77 koronavírusos beteg hunyt el

77 koronavírusos beteg hunyt el