szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Rengeteget beszélt a járvány statisztikai adatairól Müller Cecília országos tiszti főorvos aznap, mikor a kormány felülvizsgálja a jelenlegi szigorításokat.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Az elmúlt heti adatokat vizsgálva megállapítható, hogy változik a járványgörbe, az azt megelőző hetihez képest 7 százalékkal kevesebb pozitív esetet regisztráltak - közölte Müller Cecília országos tiszti főorvos az operatív törzs szerdai sajtótájékoztatóján. A kórházban ápoltak száma ugyan mérsékelten, de még mindig emelkedik. A vírus a települések 91 százalékán van jelen.

Müller Cecília részletesen ismertetve az adatokat elmondta, hogy a fertőzöttek 54 százaléka nő, 46 százaléka férfi.

106 újabb áldozata van a koronavírusnak

Egy nap alatt 3806 újabb fertőzöttet találtak, és adatszolgáltatási hiba miatt egyetlen gyógyultról sem tudtak beszámolni.

A 40-49 éves korosztály a legérintettebb, arányuk 23 százalék. A 65 év felettiek aránya 16 százalék, míg a 15 év alatti korosztály aránya 4,1 százalék volt.

Az elmúlt héten a több mint 30 ezer új fertőzött közül 6242-t Budapesten, 4254-et Pest megyében, 2682-t pedig Borsod-Abaúj-Zemplén megyében azonosítottak. Tolna megyében regisztrálták a legkevesebb új esetet, 373-at.

100 ezer lakosra vetítve ugyanez máshogy néz ki, akkor Győr-Moson Sopron megyében van a legtöbb fertőzött, az országos átlag 1,4-szerese.

A tisztifőorvos elmondta, hogy az elmúlt héthez képest Zala megyében nőtt a leginkább a fertőzések száma, ezt követi Fejér és Borsod megye, Nógrádban viszont jelentősen csökkent.

Müller Cecília azon a napon sorolta fel ennyire részletesen a számokat, mikor a kormány döntése várható a szigorítások felülvizsgálatáról.

 

A kormány ma dönt, megnéztük, mire számíthatunk a járványadatok alapján

Két héttel a szigorú hazai korlátozó intézkedések bevezetése után a koronavírus-járvány tovább terjed, legfeljebb a növekedés ütemét sikerült visszafogni - ebből kell szerdán mérleget vonnia az operatív törzsnek és a kormánynak, és ez alapján döntenek a további szigorítás, a lazítás, vagy az eddigi korlátozások fenntartása mellett.

Kiss Róbert rendőr alezredes a sajtótájékoztatón azt közölte, hogy tegnap 269 emberrel szemben intézkedtek a rendőrök a maszkviselés elmulasztása miatt, egy üzletet pedig  bezárattak, mert a szabály ellenére nyitva voltak. Kiss elmondta azt is, 295 ember megsértette a kijárási korlátozásokat, közülük ketten túl messzire vitték a kutyát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Rátámadt a pultosnőre, mert nem hagyták szundikálni a kocsmában

Rátámadt a pultosnőre, mert nem hagyták szundikálni a kocsmában

Silvio Berlusconit kiengedték a kórházból

Silvio Berlusconit kiengedték a kórházból

A kínai metrón készült lesifotó a Xiaomi összehajtható okostelefonjáról

A kínai metrón készült lesifotó a Xiaomi összehajtható okostelefonjáról