szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A másik vádlott tárgyalása még hátravan.

Öt év letöltendő szabadságvesztésre ítélte első fokon a Fővárosi Törvényszék egy csepeli buszjáraton bántalmazott utas ügyében a két elkövető egyikét, miután az előkészítő ülésen elismerte bűnösségét; az ítélet azonban nem jogerős, mivel az ügyészség súlyosbításért fellebbezett – közölte a fővárosi főügyész, Ibolya Tibor csütörtökön.

Az előzmény, hogy egy 51 éves férfi és 23 éves társa 2018. május 7-én a kora esti órákban szidalmazás és köpködés után bántalmazott egy utast a 148-as buszjáraton. A konfliktust az okozta, hogy a két vádlott a busz megállásakor nem várta meg amíg az utasok leszállnak, hanem a középső ajtó elé állva még előttük felszálltak. Ezt szóvá tette az éppen babakocsival leszálló kismama, valamint a buszon maradó, az ajtó közelében helyet foglaló egyik idősebb utas. A vádlottak mindkettejüket alpári stílusban szidalmazták.

Amikor a busz elindult, a vádlottak tovább fenyegették, szidalmazták az idősebb utast, és azt kiabálták neki, hogy le fogják szállítani a következő megállóban, és ott megrugdossák. Az idősebb vádlott az utashoz hajolt és leköpte. A férfi felállva megpróbálta eltolni a vádlottat, aki erre a társával együtt rátámadt, és ököllel többször megütötték a fejét.

Tárgyalás nélkül 5 év börtön

A férfi megpróbált elmenekülni támadói elől, de az idősebb vádlott követte, és több alkalommal újra megütötte. Az utas emiatt a busz első ajtaja előtt, a sofőr mellett elesett. Fiatalabb bántalmazóját a többi utas visszatartotta. A bántalmazott férfi visszament a leesett szemüvegéért, ekkor azonban további ütéseket kapott. A vádlottak a sofőrt is szidalmazták, aki végül kinyitotta jármű első ajtaját, a vádlottak pedig leszálltak és elmenekültek. A bántalmazott férfi fejsérülése életveszélyes állapotot idézett elő.

A Fővárosi Főügyészség a két férfival szemben társtettesként elkövetett, életveszélyt okozó testi sértés bűntette miatt nyújtott be vádiratot a Fővárosi Törvényszékre. Az idősebb vádlott a vád szerint többszörös visszaesőként követte el a bűncselekményt.

A fiatalabb férfi az előkészítő ülésen a bűncselekmény elkövetését beismerte, és lemondott a tárgyaláshoz fűződő jogáról, a bíróság 5 év börtönbüntetésre és 6 év közügyektől eltiltásra ítélte. A férfi letartóztatását a bíróság fenntartotta.

Az ítélet nem jogerős, az ügyészség a büntetés súlyosításáért, a vádlott és védője enyhítésért fellebbezett. A másik vádlott ügyében az eljárás tárgyalással folytatódik.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A kormány szerint rémhír, hogy pünkösdig zárva tartanak a szállodák és éttermek

A kormány szerint rémhír, hogy pünkösdig zárva tartanak a szállodák és éttermek

Magyar fantáziával máris itt az új Renault 5 Turbo

Magyar fantáziával máris itt az új Renault 5 Turbo

Rabosították A Város Mindenkié aktivistáit, mert a járdára festettek

Rabosították A Város Mindenkié aktivistáit, mert a járdára festettek