szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Szijjártó Péter az orosz egészségügyi miniszterrel közösen jelentette be, hogy a koronavírus-fertőzés ellen kifejlesztett orosz vakcinát és annak előállítását is személyesen nézhetik meg magyar kutatók. Ha mindenki elégedett, decembertől indulhat a szállítás, és hozhatják ide a gyártási technológiát is.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Mihail Murasko orosz egészségügyi miniszterrel közösen tartott sajtótájékoztatót Budapesten Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. Utóbbi bejelentette:

az orosz kormány felajánlotta a magyarnak, hogy magyar szakemberek az orosz laborokban vizsgálják meg az ott gyártott vakcinát, illetve annak előállítását.

Szijjártó kiemelte, hogy ezek az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által hitelesített laborok.

„A helyzet ugyanaz lesz most, mint tavasszal: akkor a maszkokért és lélegeztetőgépekért, most az oltóanyagért lesz nagy harc, mert kevés helyen állítják elő, és mindenkinek szüksége van rá” – mondta Szijjártó.

Magyarországon már van tíz adag az orosz védőoltásból. Amikor a minisztert arról kérdezték, hogy ezekkel mi lesz, az operatív törzshöz irányította a sajtót.

Szijjártó azt is elmondta, hogy a klinikai tesztek és a magyar szakemberek döntését követően tud majd a kormány tárgyalni a konkrét vásárlásról, de az előzetes egyeztetéseket már megkezdték, és egyeztetnek arról is, hogy a gyártási technológiát is Magyarországra tudják hozni.

Az ATV azt kérdezte Muraskótól, mi igaz azokból a hírekből, hogy a vakcinájuk tesztelését alig több mint harminc emberen végezték el. A miniszter szerint a védőoltásuk hatékonyságát csak a laboratóriumi és klinikai vizsgálatok képesek bizonyítani, és jelenleg is zajlik a megfigyelés, „nem véletlenül hívta meg a magyar szakembereket Oroszország önálló vizsgálatok elvégzésére”.

Murasko állítása szerint ha minden rendben megy, decemberben már megkezdődhet a vakcina szállítása Magyarországra.

A sajtótájékoztatón azt is bejelentették, hogy  továbbra is sok gázt vásárolunk majd az oroszoktól: 2021 októberéig 6,2 milliárd köbméternyi érkezik Magyarországra, az azt követő időszakról pedig megkezdték a tárgyalásokat. Szijjártó szerint a földrajzi és történelmi hagyományok miatt is fontos szerepet játszik az energiaellátásunkban Oroszország, majd bejelentette, hamarosan elkészül az a gázvezeték, amely megnyitja a lehetőséget új útvonalon történő gázvásárlásra Oroszországból Szerbia felől.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Liam Neeson lehet Drebin hadnagy az új Csupasz pisztolyban

Liam Neeson lehet Drebin hadnagy az új Csupasz pisztolyban

Virológus a kínai vakcináról: A hátamon feláll a szőr attól, hogy egész koronavírussal oltsunk

Virológus a kínai vakcináról: A hátamon feláll a szőr attól, hogy egész koronavírussal oltsunk

Halálra késeltek egy 19 éves fiatalt a IX. kerületben

Halálra késeltek egy 19 éves fiatalt a IX. kerületben