szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A politikai elemző Demeter Szilárd legújabb botránya kapcsán elemezte a korábbi politikus megnyilvánulását.

Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója, miniszteri biztos a minap „Soros György gázkamrájának” nevezte Európát, a magyarok és lengyelek mostani helyzetét pedig a II. világháborúban meggyilkolt zsidókéhoz hasonlította. „Soros György a liberális Führer. A liberárja hadserege pedig szolgaibb módon isteníti, mint anno Hitlert a sajátjai” – írta Demeter az Origón megjelent cikkében.

Erre rengetegen felháborodtak, többek között Vámos Miklós író, a Mazsihisz, a Nemzetközi Auschwitz Bizottság, Köves Slomó, az Egységes Magyar Izraelita Hitközség vezetője és Bajnai Gordon korábbi miniszterelnök is megszólalt. Utóbbi a közösségi oldalán Orbán Viktornak címezve azt írta: „Amennyiben Demeter Szilárd még hétfőn is az Ön kormányának tisztviselője, akkor ezt a nyilatkozatot [mármint Demeter publicisztikáját – a szerk.] nyilván mi magyarok, és az egész világ a magyar kormány álláspontjának tekinti majd. Ha így lesz, én – sokakkal együtt – Ön helyett is szégyenkezni fogok hazám és a magyarok nevében.”

A bejegyzést megosztotta Török Gábor politológus, hozzáfűzve: Demeter

olyan magas labdát adott a magyar kormányfő hazai és különösen nemzetközi ellenfeleinek, amire régen volt példa. A helyzet egyszerű: minél tovább lehet róla beszélni, annál rosszabb a magyar kormánynak, és annál jobb az ellenfeleinek.”

Török szerint az ellenzék azzal tudja Orbán dolgát megnehezíteni, ha még azelőtt kezdi követelni Demeter eltávolítását, mielőtt a miniszterelnök egyáltalán „levegőt vehetne”. Ha az ellenzék követeli az elhatárolódást, sokkal nehezebb meglépni, és sokkal csábított megvédeni – fejtegeti az elemző. Szerinte a legérdekesebb csavar, hogy ki az a szereplő, aki elsőként ezt megtette, aki elsőként ismerte fel a helyzetben rejlő lehetőséget. „Bajnai Gordon, a volt miniszterelnök, aki a 2014-es választási vereség óta alig-alig volt szereplője a magyar politikának. […]

Most már nem lennék annyira meglepve, ha az ellenzéki miniszterelnök-jelöltek között is találkozhatnánk – így vagy úgy – a volt miniszterelnök nevével”

– zárja bejegyzését Török Gábor.

Demeter Szilárd (a történet szempontjából: egy kormányzati ember) elkövetett egy hatalmas politikai hibát. Hogy miért...

Közzétette: törökgáborelemez – 2020. november 29., vasárnap

 Vámos Miklós pedig újabb posztjában leszögezte: „Itt egy mostanában a közbeszédben általánossá váló szemlélet – durva történelemhamisítás és rasszizmus – ellen emeltem föl a szavam, egy jogsértő gondolatmenet ellen. Normális országban a folytatás a hatóságokra és a bíróságokra tartozik. Derűlátásom töretlen: ez a mélypont.” 

Hozzátette: a mai nappal kilépett a Szépírók Társaságából, amely „húsbavágó ügyekben semmit nem tesz és tehet tagjai érdekében, akkor pedig nincs értelme benne lennem. Ugyanakkor tiszteletben tartom mindenki más érveit és tagságát.”

Két számomra fontos szolgálati közlemény. 1. Kérem a tévétársaságokat, korábbi posztommal kapcsolatban ne keressenek...

Közzétette: Vámos Miklós – 2020. november 29., vasárnap

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
26 év után véget érhet az 5-ajtós Lada Niva gyártása

26 év után véget érhet az 5-ajtós Lada Niva gyártása

Elkezdték vizsgálni az orosz vakcinát az OGYÉI emberei

Elkezdték vizsgálni az orosz vakcinát az OGYÉI emberei

Különleges járványkísérletben vesz részt a Bécsi Fiúkórus

Különleges járványkísérletben vesz részt a Bécsi Fiúkórus