szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Váratlanul az operatív törzs tájékoztatóján jelentették be a karácsonyra vonatkozó speciális szabályokat, az országos tiszti főorvos pedig a többi között a brit mutáns vírusról és arról beszélt, hogy első körben 5 ezer ember beoltására elég vakcina érkezhet Magyarországra.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

2141 igazolt fertőzöttet találtak hétfőre, és elhunyt 183 beteg – ismertette a napi adatokat Müller Cecília országos tiszti főorvos az operatív törzs hétfői tájékoztatóján, miután Kiss Róbert  rendőr alezredes bejelentette, hogy

  • szentestére feloldják a kijárási tilalmat,
  • a 10 fős létszámkorlátba nem számítanak bele a 14 éven aluli gyerekek, továbbá hogy
  • a vírus egy ott megjelent, gyorsan terjedő mutációja miatt megtiltják a beutazást Nagy-Britanniából.

Szentestén nem lesz kijárási tilalom, nem engednek be repülőket az Egyesült Királyságból

Utazási szigorításról és a karácsonyi szabályok lazításáról döntött a kormány - jelentették be az Operatív Törzs sajtótájékoztatóján.

Az országos tiszti főorvos szerint a járvány a „plató” fázisban van, és az igazolt, aktív fertőzöttek számának csökkenése is biztató. De még mindig 7097 embert ápolnak kórházban és 517 ember van lélegeztetőgépen. Müller továbbra is azt mondja, hogy a tendenciákat kell nézni, éppen ezért korai még a lazításra gondolni.

A 183 elhunyt között vannak fiatalok is. Müller a legfiatalabbat, egy 23 éves beteget emelt ki, akinek egyéb súlyos betegségei is voltak. A koronavírus.gov.hu-n lévő adatok szerint a nőnek „veleszületett mentális betegsége” és nem részletezett krónikus betegsége is volt.

Elhunyt egy 28 éves nő is, akinek autoimmun betegsége volt, illetve egy 36 éves májbeteg férfi.

Müller beszélt arról is, remélhetőleg már hétfőn megkapja az Európai Gyógyszerügynökség engedélyét a BioNTech/Pfizer vakcinája, így néhány napon belül elkezdődhet az oltás. Itthon először az egészségügyi dolgozók jutnak hozzá, egészen pontosan a Dél-pesti Centrumkórház dolgozói. A többi kórházat is megkeresték, most várják a jelentkezéseket.

Első körben jelképes mennyiség, 5 ezer ember oltására elég vakcina érkezik (ez valószínűleg 10 ezer darabot jelent, mert két oltást kell beadni belőle). A tárolás feltételei megvannak, az oltóanyagról mindenki részletes tájékoztatást kap majd. A második oltást 21 nappal az első után kell beadni, Müller szerint a védettség azután egy héttel alakul ki.

Attól függetlenül, hogy mi védetté válunk, a járványhelyzet változatlanul fennáll, a járványügyi éberséget fokozottan fenn kell tartani

– jelentette ki a tiszti főorvos.

Arrról is beszélt Müller, hogy a vakcinából folyamatos beszállítással számolnak, az egészségügyi dolgozók beoltása után a szociális intézmények dolgozói és gondozottjai következnek, utánuk következnek majd a krónikus betegek.

Orbán: Valószínűleg 2021-ben végig fennmarad a járványügyi készültség

Legalább egy teljes évet elvisz, amíg minden visszaáll a régi kerékvágásba, bár könnyebb szakaszok lehetnek az első adag vakcina után - mondta a miniszterelnök.

Müller szerint 60 százalékos vagy annál nagyobb átoltottságnál lehetne jelentősen lassítani a járványt.

A tiszti főorvos beszélt a brit mutáns vírusról is, amely Nagy-Britannia déli részén terjed erőteljesen. Egyelőre annyit tudni róla, hogy gyorsan, és elsősorban a fiatalok körében terjed, de nem okoz súlyosabb megbetegedést, mint a hagyományos koronavírus. Müller abban bízik, hogy az oltóanyag jó lesz ez ellen is, egyelőre semmi nem utal ennek ellenkezőjére.

A kormány úgy döntött, hogy december 22-e nulla órától nem enged be repülőket az Egyesült Királyságból, a korlátozás az üzleti utakat is érinti. Itthon még nem találtak ilyen mutáns vírust, a korlátozással pedig szeretnék is ennek elejét venni.

Virológusok: Érthető az óvatosság a mutálódott brit koronavírus miatt

Amíg nem tudjuk kizárni, hogy egy gyorsan terjedő mutáció nem érint kezelési lehetőségeket, vagy akár a következő hetekben érkező vakcinák hatékonyságát, érthető az óvatosság - írják a pécsi virológusok a Facebook-oldalukon.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Itthon

Döntöttek a hvg.hu olvasói: az Év embere-díjat a Covid-osztályok dolgozói kapták

Ritkán születik olyan egyértelmű döntés az olvasóink részéről, mint ahogy azt az Év embere szavazáson tették. A voksolók közel fele értett egyet abban, hogy a világjárvány alatt, mostoha körülmények között kitartó, saját életüket kockáztató, másokét viszont megmentő egészségügyi dolgozók érdemlik meg az elismerést.