szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Több mint háromezerrel csökkent az aktív esetszám.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

183 áldozata volt vasárnap a koronavírusnak, velük az elhunytak száma 8282-re emelkedett – derül ki a járványügyi tájékoztató honlap adataiból. A napi halálesetek száma négy napja mozog a korábbinál magasabb, 180–190 közötti tartományban.

15 451 teszt elvégzésével 2141 új fertőzöttet diagnosztizáltak, miközben 5519 embert minősítettek gyógyultnak,

így a regisztrált aktív esetszám 3561 fővel, 193 886-ra csökkent.

Az aktív esetszám öt napig volt 197–199 ezer között, most ennél kicsit lejjebb ment, utoljára december 12-én volt ennél alacsonyabb. Annyira kevés új fertőzöttet, mint most, utoljára múlt hétfőn találtak, de az elvégzett tesztek száma szintén aznap volt utoljára ennyire alacsony.

A most jelentett tesztek 13,8 százaléka lett pozitív. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása szerint akkor kapunk megbízható képet a járvány terjedéséről, ha a tesztek lefeljebb 5 százaléka pozitív. Magyarországon szeptember 9-e óta ezt az arányt csak azon a két napon értük el, amikor egyszerre adtak hozzá a számokhoz a tömeges tesztelésből származó közel 200–200 ezer tesztet.

Kórházban 7097 embert kezelnek, az egy nappal korábbinál 74-gyel többet, vagyis a közel egy hete tartó csökkenés megtorpant, de még így is kevesebben vannak kórházban, mint a december eleji csúcson. Közülük 517-en vannak lélegeztetőgépen, az egy nappal ezelőttinél hárommal kevesebben. Ezekben a számokban nincsenek benne azok, akik fertőzésgyanúsan vannak kórházban, de még nem érkezett meg a pozitív teszteredményük.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!