szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Amíg nem tudjuk kizárni, hogy egy gyorsan terjedő mutáció nem érint kezelési lehetőségeket, vagy akár a következő hetekben érkező vakcinák hatékonyságát, érthető az óvatosság - írják a pécsi virológusok a Facebook-oldalukon.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

A pécsi virológusok (Kemenesi Gábor és Jakab Ferenc) által létrehozott Virológia Pécs Facebook-oldalon jelent meg egy bejegyzés arról, miért lehet probléma a koronavírus mutációja.

A bejegyzés azzal kezdődik, hogy "a mutáció az evolúció, így a vírusok evolúciójának is egyik fő mozgatóereje." A koronavírussal sincs ez másképp, némelyik feltűnően terjed és idővel dominánssá válik – ilyen most a D614G variáns, ami még az első hullámban jött létre, és már az egész bolygón meghatározó.

Nagyon ritka, hogy funkciót is érintő mutációk jöjjenek létre, de figyelembe kell venni, hogy minél több fertőzésre van lehetősége egy vírusnak, ennek az esélye is megnő. A funkciót megváltoztató mutációk mindig a legnagyobb evolúciós igényt szolgálják, ez lehet jobb terjedés, immunreakciók jobb csendesítése, antitestek kikerülése stb.

Így érthető, ha a vírusnak az enyhébb megbetegedés, hosszabb fertőzés és nagyobb ürítés az érdeke, ettől marad fenn hatékonyabban és jut messzebbre.

Ez nem jelenti, hogy nem jöhet létre akármilyen mutáció, amely akár kezelésben, vakcina-ügyben, terjedésben fejtörést okozhat – írják a facebookos bejegyzésben.. Ezért nagyon fontos folyamatosan vizsgálni a vírus genetikai változásait. A tudományos kutatás több idő, a D614G-ről is az elmúlt hetekben érkeztek elsőként meggyőző laboratóriumi eredmények, amelyek alátámasztják, hogy nagyobb mennyiségben szaporodhat a felső légutakban. A jó hír, hogy a korábbi variánsra létrejött antitestek ezt is jól kivédik.

A probléma ott van, ha a vakcinák döntő többségének alapját adó – és az immunitásban fontos – tüskefehérjében is azonosítható mutáció, és még gyorsan is terjed.

Ez történt az angliai variánsnál. Úgy tűnik, hogy a vírus eddig ismert mutációs sebességéhez viszonyítva felbukkant egy variáns, amely 10 hónapnyi mutációt gyűjtött magába, melyekből a tüskefehérje több ponton is érintett.

Felmerült a kérdés, hogy emiatt miért kell lezárni a határokat (több ország kitiltotta a Nagy-Britanniából érkező gépeket, illetve Londonban és környékén szigorú korlátozásokat vezettek be).

A szakemberek azt magyarázzák, hogy a kockázatot ismét a "nem tudjuk" jelenti. "Amíg nem tudjuk kizárni, hogy egy jó terjedést mutató mutáció nem érint kezelési lehetőségeket, vagy akár a következő hetekben érkező vakcinák hatékonyságát, érthető az óvatosság" – írják a szakértők.

[Pécsi virológusok megmutatták, milyen mellékhatásai lehetnek a Pfizer/BioNTech vakcinának]

A valós kockázatot a kiterjedt laboratóriumi vizsgálatok végén lehet megítélni, addig fő az óvatosság. A legfőbb kérdés, hogy a más variánsokra megszerzett immunitást érinti-e az új.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának tudományos hírekkel is szolgáló Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!