szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A szilveszter éjjeli rendőrségi jelenlétről és arról is szó volt az operatív törzs idei utolsó sajtótájékoztatóján, hogy a tervek szerint a krónikus betegeknek már jövő év elején elkezdik beadni az oltást.

Megtartotta az év utolsó sajtótájékoztatóját az operatív törzs, amelyben Müller Cecília országos tiszti főorvos megköszönte az egész éves figyelmet, és az egészségügyi dolgozókon kívül köszönetet nyilvánított a helytállásukért a szociális széfra, a közigazgatás dolgozóinak és a katonáknak, továbbá megköszönte a munkát a Nemzeti Népegészségügyi Központ munkatársainak is, "akik - mint fogalmazott - egész évben, a nap 24 órájában mellettem, mögöttem álltak".

Müller kiemelte, hogy az elsőként megérkezett, tízezer koronavírus elleni védőoltásnak a felét használták fel eddig: 5110 egészségügyi dolgozót oltottak be.

Felhívta a figyelmet arra, hogy az óvodai és az iskolai dolgozóknak december 31-én este 8 óráig van lehetőségük online időpontot foglalni az iskolakezdés előtti, január eleji gyorstesztelésekre. Az önkéntes és ingyenes vizsgálatokat országszerte 99 mintavevő ponton végzik majd január 2-án szombaton és 3-án vasárnap 7-19 óra között. Időpontot foglalni ezen a weboldalon lehet.

Kiss Róbert alezredes elmondta, hogy Magyarországon a szilveszterkor szokásos, fokozottabb rendőri jelenlét lesz az utcákon, tehát a rendőrök számát - szemben például Franciaországgal - nem növelik meg pluszba azért, mert koronavírus-járvány idején van a szilveszter.  

Müller Cecília hangsúlyozta, hogy "oltási terv szerint haladunk". A hvg.hu azt kérdezte tőle, hogy kisebb érdeklődés esetén mi lesz annak az első 40 ezer vakcinának a sorsra, amelyek kizárólag egészségügyi dolgozók számára vannak fenntartva. Az országos tiszti főorvos azt válaszolta, hogy ugyan először nagyjából az egészségügyi dolgozók 30 százaléka jelentkezett a vakcina igénybevételére, de azt lehet látni, hogy egyre többen és többen jelentkeznek közülük a védőoltásra. "Ha látjuk azt, hogy csökkent az igény, az oltakozók igényei kielégítésre kerültek, párhuzamosan meg tudjuk kezdeni a szociális intézmények dolgozóinak és lakóinak oltását is" - tette hozzá.

Ugyancsak a hvg.hu kérdésére kiemelte, hogy reményeik szerint jövő év elején már a krónikus betegek, például akár a súlyosan asztmás fiatalok oltását is megkezdhetik, de hozzátette, minden a rendelkezésre álló vakcina mennyiségétől függ. "Olyan oltási rendünk van, amely dinamikusan bővül, az egészségügyi dolgozók, a szociális dolgozók és lakók után - illetve bizonyos mértékig párhuzamosan - lehetőséve tesszük az oltakozást a krónikus betegek részére".

Az aktív fertőzöttek száma tovább csökkent

Korábban megírtuk, hogy az elmúlt napon 2971 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 322 514 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma - közölték a kormányzati oldalon.

A tegnapi adatokhoz képest valamivel kevesebben hunytak el koronavírusban: meghalt 108 többségében idős, krónikus beteg, így a koronavírus-fertőzésben elhunytak száma 9537 főre emelkedett.

A gyógyultak száma is folyamatosan nő, jelenleg 150 102 fő épült fel a Covid-19-ből, az aktív fertőzöttek száma 162 875 főre csökkent tovább.

A kórházban kezeltek és a lélegeztetőgépen lévők száma azt mutatja, hogy némileg enyhül a nyomás a kórházakon. Jelenleg 5856 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 402-en vannak lélegeztetőgépen.

Eddig összesen 80 ezer adag vakcina érkezett Magyarországra, amelyekkel már 21 kórházi oltóponton zajlik az egészségügyi dolgozók oltása.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nincs megállapodás, keddtől veszélyben a műtétek Szegeden

Nincs megállapodás, keddtől veszélyben a műtétek Szegeden

Új cégükkel már külföldre tekingetnek Mészárosék

Új cégükkel már külföldre tekingetnek Mészárosék

Politikai indíttatású megfélemlítésnek nevezi a Tóth Krisztinát ért támadásokat a Széchenyi Akadémia

Politikai indíttatású megfélemlítésnek nevezi a Tóth Krisztinát ért támadásokat a Széchenyi Akadémia