Nagy Gábor
Nagy Gábor
Tetszett a cikk?

Ez az e heti HVG ajánlója.

Egyszer volt, hol nem volt, élt Meseországban Viktor, a legkisebb fiú, azon a vidéken, ahol a síneken üresen kattogó kisvonat találkozik a csodastadionnal. Amikor legyőzte a piros és a kék fejű sárkányt, és Meseország uralkodója lett, úgy érezte, beteljesíti, amire a sors rendelte, kormányoz mindhalálig, s rá három napig. Ám jött a szaporabeszédű Fletó vitéz, aki kicsavarta kezéből a jogart, s maga ült a trónra. Hatalmas elbizakodottságában azonban hazugságból szablyát kovácsolt, tévészékháztűz lángjában edzette. A legkisebb fiú elragadta a kardot, majd nevet adott neki: Kétharmad. És azóta is agyafúrtan forgatja, mert ezúttal nemcsak megszerezni akarja Meseországot, hanem meg is tartani. Mindhalálig, s rá három napig. Hogy hű népét ijesztgesse, Fletó vitézt négyévente elengedi a piactéren, de vigyáz arra, hogy a lánca ne legyen túl hosszú, mert így csak magában és a hozzá közel állókban tesz kárt.

©

Kedves gyerekek, ezen a héten erről a Meseországról olvashattok történeteket. Például a mindig termő mezőről, ahol vetniük sem kell, mert anélkül is arathatnak a legkisebb fiúból lett nagy hatalmú Viktor király hűbérurai, elég, ha Lőrincnek, Istvánnak, Lászlónak hívják őket, s legott tele kamra, kassza. Ezen a mezőn csuda dolgok történnek, hiszen még a szemét is arannyá válik azok kezében, akik ezt megérdemlik (Gazdaság rovat). Az külön az uralkodó és udvartartása kedvét szolgálja, ha még némi pénzmag is érkezik mindehhez a brüsszeli Unióországból, amely ellen lankadatlan harcot vív Meseország zsoldoshadserege. Azt pedig külön csínyként értékelik, hogy közben kijátsszák a jó király ellen fenekedő vasorrú bábát, akit úgy hívnak, Soros György, és szerintük a helytartóin keresztül Unióországot is irányítani akarja.

Csodás átalakuláson ment át címlapsztorink hőse, a budapesti Király utca 15. szám alatti ház, amely egykor a polgárosodó főváros első bordélyháza volt, de százötven évvel később is kézről kézre adták érdemdús férfiak a benne lévő lakások egyre nagyobb körét. Mígnem képbe került a kisbetűs király kedvenc fogorvosa, s ennek a történetnek csak egy tanulsága van: ha kell, a XXI. században egy kerületi városháza a kupleráj.

Tündérmesébe illő az is, ahogyan a Ferencváros labdarúgócsapata eljutott a Bajnokok Ligája csoportkörébe, s ellátogathat az Óperenciás tengeren is túlra, Messi király és Ronaldo király otthonába. A jobbágyok adóiból gyarapodó uralkodói kincstár könnyű kézzel mért aranyai mellett ehhez az is kellett, hogy a gyülevész szurkolóhadat fegyelmezett sereggé formálják, inkább mézesmadzaggal, mint furkósbottal (Magyarország rovat). Szinte nincs is szó erre az átalakulásra, annál több született annak leírására, mit is okozott az életünkben a koronavírus-járvány. Szellem rovatunk meséli el, miként újítja meg a magyar nyelvet egy nagy lökettel a pandémia.

Az viszont nagyon rossz mesévé kezd fajulni, hogy Dúró Dóra Darálója újabb könyvet is célba vett, belelátva a homoszexuális propagandát. A támadás tudatos felkarolásával Meseország a migránsok helyett a melegeket tette gonosz boszorkányokká, akik ellen minden igaz vitéznek küzdenie kell. Dérrel-dúrral beharangozott csata zajlott egy keleti végvárért is, ahol a frontvonalba tolt legény rohamosztagos mellénykéje fölé liberális szóvirágokból fontak ködmönkét, de ez éppúgy nem segített, mint az, hogy Ágnes asszony, Elipszilonvidék úrnője fenyegetően meglendítette a szelfibotját. Az ezúttal is vesztes sereg visszatért otthonába, s onnan kiáltja hasztalanul, hogy a király meztelen. De azt nem látni, amíg fizetett dalnokok zengik dicsőségét.

Jó éjszakát, gyerekek!

NAGY GÁBOR

vezető szerkesztő

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Óriási az érdeklődés az új iPhone-ok iránt, a kiürített doboz ellenére is

Óriási az érdeklődés az új iPhone-ok iránt, a kiürített doboz ellenére is

227 ezer forintnak megfelelő lesz a szlovák minimálbér

227 ezer forintnak megfelelő lesz a szlovák minimálbér

A koronavírus váratlan szövődménye: vannak betegek, akik egyáltalán nem emlékeznek dolgokra

A koronavírus váratlan szövődménye: vannak betegek, akik egyáltalán nem emlékeznek dolgokra