Kétnaponta gyorstesztre küldi dolgozóit a Semmelweis Egyetem, ha nem kérnek védőoltást

Kétnaponta gyorstesztre küldi dolgozóit a Semmelweis Egyetem, ha nem kérnek védőoltást

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Kiszorítanák a koronavírust az egyetemről.

Minden másnap gyorsteszt elvégzésére kötelezi a Semmelweis Egyetem (SE) azokat a dolgozóit, akik részt vesznek a betegellátásban, és nem kérnek koronavírus elleni védőoltást – olvasható az egyetem vezetésének csütörtöki utasításában. A rendelet ebben nem tesz különbséget egyészségügyi és nem egészségügyi dolgozók között, a folyamatos tesztelés csak arra nem vonatkozik, aki volt koronavírus-fertőzött az elmúlt 6 hónapban.

Valamivel engedékenyebb az SE a halgatókkal. Közülük azoknak írnak elő rendszeres tesztelést, akik úgy nem kérnek oltást, hogy részt vesznek a klinikai oktatásban. Ezt azonban elég csak hetente megismételni. Tesztelnek továbbá minden egyes beteget is, amikor felveszik őket.

Az utasítás nem titkolt célja, hogy az egyetem minden munkatársa beoltassa magát, ezáltal kiszoruljon a koronavírus az intézményből. Mint a dokumentum fogalmaz:

Mindent el kell követnünk, hogy munkatársaink lehetőleg 100%-ban vegyék fel az oltást.

Az egyetem rektora, Merkely Béla korábban arról beszélt, a 100 százalékos arány orvoskollégái között már megvan, mindannyian jelentkeztek védőoltásért.

Az SE munkatársai a járvány kezdete óta vesznek részt a tesztelésben és a betegellátásban, újabban pedig a vakcinációban is.

(via G7.hu)

Kötelezővé teheti-e az oltást a kormány, a munkáltató vagy akár egy fesztiválszervező?

Ha nem lesz kötelező a koronavírus elleni oltás, elvárhatja-e egy munkaadó, hogy beoltassa magát az ember? Egy fesztiválszervező, egy színház, egy mozi, egy légitársaság szelektálhat-e az emberek között az alapján, hogy be vannak-e oltva vagy sem? Ezeket a kérdéseket beszéltük végig Zeller Judittal, a Társaság a Szabadságjogokért Magánszféraprojekt-szakértővel.

Hozzászólások