szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A 444.hu szerint a kormány egyik legerősebb minisztere megelégelte, hogy Orbán Viktor miniszterelnök egymás után veszi le a tábláról az embereit, ezért úgy döntött: távozik. A kormányfő ezt nem fogadta el.

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter tavaly év végén állítólag benyújtotta lemondását, miután megelégelte, hogy a kormányfő látványosan visszavágta a jogosítványait. Palkovics azonban mégis maradt, mert Orbán Viktor miniszterelnök nem engedte, hogy távozzon – írta a 444.hu.

A lap egy belső informátorát is idézi, aki a következőképp írta le a helyzetet:

“Minden ciklusban ugyanaz a forgatókönyv. Felépít egy sztárminisztert, aztán szétszedi. Először volt Navracsics, majd Lázár, most pedig Palkovics.”

Egy másik forrás “a fékek és ellensúlyok belső rendszereként” jellemezte a szituációt, utalva arra, hogy a NER-ben is van ilyen, csak ott nem intézmények, hanem a kormányfő maga fékezi és ellensúlyozza a rendszer erős embereit.

Palkovicsot 2018-ban tette Orbán az újonnan alakult Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) élére. Az előző ciklusban szétkapkodott fejlesztési tárca romjaira épített ITM komoly feladatokat kapott: több stratégiai jelentőségű infrastrukturális beruházás, az energiastratégia, és az uniós fejlesztési források elosztásának felügyelete is ide került.

A miniszter a rá bízott politikai feladatokat kemény kézzel teljesítette, ám 2020 nyarán elkezdett fogyni körülötte a levegő.

Példa gyanánt a kormány azon döntését hozzák fel, amikor elhatározták, hogy több nagy magyarországi egyetem gazdálkodásának felügyeletét is magánalapítványokra bízzák. A koncepció Palkovics elképzeléseit tükrözte, a személyi kérdésekben a miniszter viszont nem kapott akkora szabadságot, mint amire előzőleg számított. Ezután az EU-s pénzek felügyeletét is elvették a tárcától.

A folyamatokat ismerők szerint Orbán Viktornak a 2022-es választások miatt nagyon fontos a pénzek politikailag megfelelő kiosztása, de a változtatásban az is közrejátszhatott, hogy Palkovics László nem pártpolitikus, illetve hogy a háttérben előfordult néhány alkalommal, hogy a miniszter szakmai érvekkel igyekezett politikai döntéseket tompítani.

A 444.hu úgy véli, Palkovicsban ez idő alatt csak gyűlt a feszültség, az utolsó cseppet pedig az jelenthette számára, amikor egy december végi határozatában Orbán felmentette pozíciójából Fauszt Zoltánt, a kiemelt informatikai beruházásokról dönteni hivatott Nemzeti Hírközlési és Informatikai Tanács (NHIT) egyik tagját – és egyben Palkovics egyik legrégebbi barátját, bizalmi emberét. Az ITM-ben ezután két, befolyásosnak mondott államtitkárt is leváltottak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Perlusz László a Fülkében: Biztosan nő februártól a minimálbér

Perlusz László a Fülkében: Biztosan nő februártól a minimálbér

Norvégiában vizsgálják, biztonságos-e a Pfizer vakcinája az idős, súlyos beteg emberek esetében

Norvégiában vizsgálják, biztonságos-e a Pfizer vakcinája az idős, súlyos beteg emberek esetében

Elnöki kegyelmet kér QAnon Sámán, mondván, ő csak Trump utasításait követte

Elnöki kegyelmet kér QAnon Sámán, mondván, ő csak Trump utasításait követte