szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A strasbourgi bíróság szerint elsősorban azzal van gond, hogy a hatáskörnek nincs korlátja. Magyarországon Békés és Somogy megyékben ma is érvényben van a fokozott rendőri ellenőrzés.

Az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) megállapította, hogy a Magyarországon elrendelt fokozott rendőri ellenőrzésnek, illetve az annak keretében végrehajtott igazoltatásnak és ruházat-átvizsgálásnak nincs korlátja a magyar jogban, ez pedig összeegyeztethetetlen a jogállamisággal. A döntés részleteiről a Magyar Helsinki Bizottság számolt be, amely az ügyben indult eljárásban is részt vett.

A civil jogvédő szervezet Vig Dávid jogászt és egyetemi oktatót, az Amnesty International Magyarország mostani vezetőjét képviselte a fokozott ellenőrzés miatt indított peres ügyekben. Vig azután fordult bírósághoz, hogy 2013 januárjában – az illegális migráció ellenőrzése céljából – az egész országra ilyen, fokozott rendőri ellenőrzést rendeltek el.

A jogi útra terelés konkrét előzménye egy 2013-as eset volt, amikor a VI. kerületi rendőrkapitányság a fokozott ellenőrzésre hivatkozva átvizsgáltatta a Sirály nevű kulturális központot, mert a hely állítólag nem rendelkezett minden engedéllyel, emellett a tűzbiztonsági előírásokat sem tartotta be. A rendőrök éjfél körül meg is jelentek a Sirálynál, ahol Vig is ott volt. A hatóságok igazoltatták a férfit, amit azzal indokoltak, hogy “éjszakai ellenőrzés van”, majd azzal, hogy eltűnt személyt keresnek. Az iratokban viszont az szerepelt, hogy fokozott ellenőrzés volt. A jogász kifogásolta ezt, és jelezte: nem létezik olyan, hogy “éjszakai ellenőrzés”. Vig Dávidot ezt követően a rendőrök kikísérték, a ruháját átvizsgálták. De mivel mindent rendben találtak nála, szabadon távozhatott.

A jogász azonban nem hagyta annyiban, és a Helsinki Bizottság segítségével peres eljárásokat indított, arra hivatkozva, hogy “Magyarországon lehetetlen a fokozott ellenőrzés keretében végrehajtott rendőri intézkedés jogszerűségét vitatni”. A Helsinki hangsúlyozza:

olyankor, amikor nincs fokozott ellenőrzés, a rendőr nem állíthat meg és igazoltathat bárkit, előtte meg kell ugyanis mondania, miért talált valakit gyanúsnak.

Amikor viszont fokozott ellenőrzés van érvényben, teszi hozzá a jogvédő szervezet, ez a kötelezettség egyszerűen megszűnik létezni. A jogvédők azzal példálóznak, hogy a rendőrök a “miért igazoltat?” kérdésre ilyenkor azt is válaszolhatják, hogy a fokozott ellenőrzés miatt bárki igazoltatható. Vig panaszának a rendőrség egyébként részben helyt adott, de az intézkedés szerintük így is jogszerű volt.

A jogász keresetét a bíróság elutasította, amit azzal indokoltak, hogy “a fokozott ellenőrzés elrendelésének jogszerűségét a bíróságnak nincs hatásköre felülbírálni”, ezt csak egyedi rendőri intézkedésnél tehetik meg. Vig Dávid ezért közvetlenül az Ab-hoz fordult. Ők azért nem foglalkoztak a panasszal, mert egy szabály miatt a hatályba lépést követő 180 napon túl a jogszabályok alkotmányosságát ilyen módon az átlagos polgárok nem támadhatják. Vig ezután kereste fel az ügyével a strasbourgi bíróságot, amely igazat adott neki.

A Helsinki szerint a probléma fő oka, hogy a hazai szabályok alapján bármikor elrendelhető fokozott ellenőrzés akár az egész ország területére is, csakhogy vele szemben már semmilyen jogi korlát nem létezik. “Korlátlan intézkedési lehetőséget pedig jogállamban a rendőrség vagy más hatóság sem kaphat soha” – írták. A közlemény szerint ezzel a strasbourgi bíróság is egyetértett.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Egyre látványosabb a neten a gyerekekkel szembeni erőszak a járványügyi korlátozások bevezetése óta

Egyre látványosabb a neten a gyerekekkel szembeni erőszak a járványügyi korlátozások bevezetése óta

A klímakatasztrófa elleni közös stratégiáról egyezett meg több mint 150 ország

A klímakatasztrófa elleni közös stratégiáról egyezett meg több mint 150 ország

Videók kerültek elő a Samsung várható csodaszemüvegéről

Videók kerültek elő a Samsung várható csodaszemüvegéről