szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A Tempus Közalapítvány az uniós jogot sértő civiltörvényre hivatkozva vonta vissza az Emberség Erejével Alapítvány nyertes pályázatát. Vera Jourová levélben jeleztek a magyar civileknek, hogy vizsgálják az ügyet.

Vera Jourová, az Európai Bizottság alelnöke levélben értesítette a pécsi Emberség Erejével Alapítványt (EEA) arról, hogy vizsgálatot indítottak az elutasított Erasmus+ pályázatuk ügyében – adta hírül az alapítvány a honlapján, az alelnök levelét is közzétéve. Jourová azt is közölte, hogy kapcsolatba lépett a Tempus Közalapítvánnyal (TKA), hogy tisztázzák az eljárás körülményeit, és a kapott válaszok birtokában fog dönteni a szükséges lépésekről.

Az alapítvány az uniós Erasmus+ program 2. partnerségi együttműködésre nyújtott be pályázatot tavaly májusban, diákok állampolgári kompetenciáját fejlesztő társasjátékuknak kiadására pályáztak spanyol, olasz, angol és horvát nyelven, 72 ezer euró értékben.

Hiába sért uniós jogot a magyar civiltörvény, erre hivatkozva nem kap pénzt egy szervezet

A civiltörvényre hivatkozva érvénytelenítette a Tempus Közalapítvány az Emberség Erejével Alapítvány nyertes pályázatát. A civil szervezet 72 ezer eurótól esett el a döntés miatt.

Az EEA szerint a Tempus kapcsolattartója arról értesítette őket, hogy a pályázat elérte a támogatási ponthatárt, jogosulttá váltak a támogatási szerződés megkötésére. Ennek azonban feltétele egy, a pályázati eljárás korábbi szakaszaiban még nem jelzett követelmény teljesítése:

nyilatkozni a külföldről támogatott szervezetek átláthatóságáról szóló törvény értelmében, hogy az Emberség Erejével Alapítvány külföldről támogatott szervezetnek minősül-e.

Arra is felhívták az EEA figyelmét, hogy mivel a program leendő támogatási összegének mértéke miatt mindenképpen külföldi támogatottnak fog minősülni (hiszen uniós, azaz határon túlról érkező pénzről van szó) nyilatkozzon erről mielőbb, mert ez a támogatási szerződés megkötésének feltétele a TKA kuratóriumának döntése szerint.

Európai Bíróság: jogellenes a magyar civiltörvény

A civil szervezetek külföldi finanszírozásának korlátozása sérti az Európai Uniós jogot.

A pécsi alapítvány viszont az Európai Bíróság júniusi döntésére – amely kimondta, hogy a civil szervezetek külföldi finanszírozásának korlátozása sérti az uniós jogot – hivatkozva jelezte, hogy jogellenesnek tartja a nyilatkozat megkövetelését, és megtagadta az aláírását.

Ezt követően viszont a Tempus jelezte, hogy mivel a jogszabály még érvényben van Magyarországon, nem tekinthet el annak kérésétől. Mivel az EEA a továbbiakban sem nyilatkozott, megvonták a nyertes projekt finanszírozását.

Vera Jourová leveléből az is kiderült: az Európai Bizottság jelenleg is kapcsolatban áll a magyar hatóságokkal az Európai Bíróság döntés teljesítése miatt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nyomoz a rendőrség a BKV visszavont busztendere miatt

Nyomoz a rendőrség a BKV visszavont busztendere miatt

Húsvétra minden regisztrált magyarnak beadnák a védőoltás első adagját

Húsvétra minden regisztrált magyarnak beadnák a védőoltás első adagját

Az Adidas nagyjából feleannyiért adhatja el a Reebokot, mint amennyiért vette

Az Adidas nagyjából feleannyiért adhatja el a Reebokot, mint amennyiért vette