Leszedette az uniós zászlókat egy csongrádi falu polgármestere

Leszedette az uniós zászlókat egy csongrádi falu polgármestere

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A nemzeti kisebbségek jogaiért indult európai uniós aláírásgyűjtés kudarca miatt Pitvaroson az összes intézményről levették a zászlókat. Több felvidéki településen hasonlóan demonstráltak pénteken, de Radó Tibor határozatlan időre tervezi az akciót.

Pitvaroson a polgármester döntött úgy, hogy az Európai Bizottság döntése miatt leveteti az összes uniós lobogót az önkormányzati intézményekről – írta a makohirado.hu. A Magyar Kultúra Napján több felvidéki településen hasonlóan fejezik ki tiltakozásukat, ők egy napra szedték le a zászlókat, a Csongrád-Csanád megyei Pitvaroson azonban határozatlan ideig nem teszik vissza a zászlókat.

Néhány nappal ezelőtt adott ki egy közleményt az Európai Bizottság, amelyben azzal indokolják a több mint egymillió aláírást összegyűjtő civil kezdeményezés elutasítását, hogy a hatályos jogszabályok és a szakpolitikai intézkedések teljes körű végrehajtása mellett az európai kisebbségek jogai biztosíthatók, illetve azt is megállapították, hogy nincs hatáskörük ezen a téren jogszabály kezdeményezésére. A Minority Safe Pack – Egymillió aláírás a sokszínű Európáért mozgalomhoz főként civilek csatlakoztak Európa-szerte, de a kezdeményezés mellé állt az Európai Parlament is. A szervezők még októberben mutatták be a javaslataikat.

Radó Tibor, Pitvaros polgármesterének a családja is érintett az 1947-es lakosságcserében, de ahogy a makohirado.hu munkatársának elmondta, az akkor a településen élők majdnem 90 százalékát érintette.

„A Benes-dekrétumok a mai napig érvényben vannak, és háborús bűnösként tarják nyilván Szlovákiában az erőszakkal Pitvarosra telepített magyarokat. Édesanyám egyéves volt az áttelepítéskor, de a dokumentumok alapján háborús bűnös. Az EU Parlamentjében jogállamiságról és egységes jogrendszerről szónokolnak, de a legalapvetőbb emberi jogokat sem biztosítják az őshonos lakosságnak, a választópolgároknak. Felháborító a bánásmód, ami a mai napig létezik a magyarok ellen" – nyilatkozta a portálnak Radó Tibor.

Hozzászólások