szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Súlyosította a hálapénzt kérő budapesti nőgyógyász büntetését a Fővárosi Ítélőtábla, de ez csak azt jelenti, hogy hosszabb ideig tart a felfüggesztett büntetés, és nagyobb a pénzbírság.

Két év felfüggesztett szabadságvesztésre és 3 millió forintra büntetett a Fővárosi Ítélőtábla egy nőgyógyászt, valamint 3 évre eltiltotta az orvosi foglalkozás gyakorlásától is. Az ítélet jogerős.

„Az ítélőtábla kifejezetten a magas életkorára tekintettel látott lehetőséget vele szemben a szabadságvesztés felfüggesztésére, ugyanakkor a súlyosabb jogi minősítés a szabadságvesztés tartamának és próbaidejének, valamint a pénzbüntetés növelését indokolták” – áll az indoklásban.

A most 74 éves férfi, aki a nyugdíjba vonulását követően megbízási szerződéssel dolgozott, az ítélet szerint 2014 és 2017 között öt páciensétől kért pénzt.

Egy nő, szülése után – amelyet a férfi ügyeletes szakorvosként vezetett le -– saját elhatározásából 30 ezer forintot adott át. Az orvos az összeget kevesellte, közölte, hogy a tarifája 100 ezer forint, majd egy későbbi vizit során kérte a fennmaradó összeget. Mikor a nő 20 ezer forintot adott az orvosnak, azzal, hogy nem tud több pénzt adni, a férfi közölte:

úgy gondolkozzon, hogy a varratait ő fogja kiszedni.

Egy másik nőtől, akin terhességmegszakítást végzett, arra hivatkozva kért pénzt, hogy a műtőben kiskassza működik. Egy harmadik nőtől a kórházban működő szokásokra és a kórházban működő kiskasszára hivatkozva kért 100 ezer forintot.

Egy szülő nőtől a műtő bérleti díjára, a személyzet díjazására és a saját tarifájára hivatkozva kért pénzt. Ő az orvos felszólítására 60 ezer forintot adott át a vádlottnak, aki azt átvette, azonban az átadott összeget kevesellte, és 150-160 ezer forintot kért.

Az ötödik nőtől a sürgősségi császármetszésért több alkalommal anyagi ellenszolgáltatás megfizetését kérte a műtő bérleti díjára és saját munkadíjára hivatkozva. A nő ezt elhárította, ennek ellenére az orvos közölte, hogy varratszedéskor 160 ezer forintot vár tőle.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Dezső András hvg360

Akár tíz évet is kaphat egy orvos, aki hálapénzt fogad el

Ha egy főorvos záros időn belül legalább háromszor fogad el hálapénzt, és mindezt három különböző betegtől, akkor öt és tíz év közötti börtönbüntetésre számíthat. Éppen annyira, mint az, aki több milliárd forintot csal el a költségvetésből. Sőt, ha egy orvos csak gyanúsított lesz vesztegetési ügyben – az ártatlanság vélelmétől függetlenül –, már nem gyakorolhatja a hivatását. De a beteg is sokkal rosszabbul járhat, ha orvost fizet le, mintha ezt rendőrrel tenné.

Nyomoz a rendőrség a BKV visszavont busztendere miatt

Nyomoz a rendőrség a BKV visszavont busztendere miatt

Nemcsak űrhajósokat toboroz, maga is visszatér az űrbe jövő tavasszal az első olasz űrhajósnő

Nemcsak űrhajósokat toboroz, maga is visszatér az űrbe jövő tavasszal az első olasz űrhajósnő

A Fidesz kilép a Néppárt frakciójából, de a KDNP marad

A Fidesz kilép a Néppárt frakciójából, de a KDNP marad