szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A miniszterelnök szerint kérdés, hogy nagyot nyisson-e az ország vagy lépcsőzetesen enyhítsenek a korlátozásokon, ahogy az is, hogy eltérő szabályok vonatkozzanak-e a védettekre. Erről "az ország széles körben" vitázhat, vagyis nem kizárt egy újabb konzultáció sem.

Noha a kormány egyelőre csak arról döntött, hogy március 1-ig hosszabbítja meg a korlátozó intézkedéseket, a miniszterelnök péntek reggeli rádióinterjújában elhangzottak alapján ennél tovább fog tartani a kijárási és egyéb tilalom.

Orbán Viktor ugyanis azt mondta, hogy húsvétkor (ez idén április 4-én van) lehet radikálisan más a helyzet.

Előtte arról beszélt, hogy uniós beszerzésből 880 ezer embert lehet beoltani itthon – úgy, hogy számukra a második dózis is biztosított –, ha érkezik kínai vakcina, akkor ezt a számot meg lehet kétszerezni, az orosz vakcinákkal pedig még gyorsabbak lehetünk.

Orbán ezek után beszélt arról, hogy

húsvét tájékán lesz az a helyzet, mikor nagyon sok mindent meg kell fontolnunk, mert akkor már a nyitás bizonyos kérdései előkerülnek.

Sorolta is, melyek ezek: egyből nagyot nyisson az ország, vagy több lépcsőben? A védettekre más szabályok vonatkozzanak?

Úgy fogalmazott, látja a horizontot, ahol ezek a kérdések feltolulnak, de egyelőre a vakcinabeszerzésre kell fókuszálni. A kérdéseket pedig széles körben elkezdheti vitatni az egész ország március közepén.

A műsorban beszélt arról is: azért nem tolták ki a kijárási tilalom kezdetét 22 órára, hogy ne hatalmasodjon el az az érzés, hogy hamarosan visszatérhetünk a normál életünkhöz, mert nem tudni, mikor lesz elég vakcina. Egy ilyen helyzetből hatalmas csalódás is lehet a miniszterelnök szerint.

Orbán: Jövő hét elejétől megkezdődik a regisztráció alapú oltás

Milyen érvek voltak a korlátozás fenntartása mellett - ezzel a kérdéssel kezdte a miniszterelnök interjút Nagy Katalin a Kossuth Rádió reggeli műsorában. A kérdést úgy vezette fel, hogy a kormány meghallotta a nemzetközi szervezetek szavát, amit Orbán Viktor kapásból hárított, közölte, az számít a legkevésbé, hogy azok mit mondanak erről.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A londoni taxisok sorban állva, autójukat kidíszítve búcsúznak Fülöp hercegtől

A londoni taxisok sorban állva, autójukat kidíszítve búcsúznak Fülöp hercegtől

Meggyilkoltak egy bűnügyi újságírót Görögországban

Meggyilkoltak egy bűnügyi újságírót Görögországban

Az Európai Gyógyszerügynökség a Johnson & Johnson vakcináját is vizsgálja vérrögképződés miatt

Az Európai Gyógyszerügynökség a Johnson & Johnson vakcináját is vizsgálja vérrögképződés miatt