szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A Facebookon jelentette be a miniszter, hogy az orosz oltóanyag megkapta az engedélyt.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) befejezte a Szputnyik V oltás esetében a feltételül szabott hatósági vizsgálatokat, amelyek alapján megállapította, hogy a vakcina gyógyszerminőségi tekintetben a gyártói specifikációnak megfelelt, immunbiológiai szempontból pedig embereken alkalmazható – írja Kásler Miklós az Emberi Erőforrások Minisztériumának tárcavezetője a Facebookon.

A miniszter azt is közölte, hogy a Pfizer/BioNTech, a Moderna, és az AstraZeneca koronavírus elleni vakcinája után újabb oltóanyag kapta meg az engedélyt a magyarországi használatra. "Így mostantól négy vakcina áll rendelkezésünkre a koronavírus elleni harcban."

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-Egészségügyi Intézet (OGYÉI) szakemberei január 20-án adták ki az ideiglenes használatbavételi engedélyt az orosz vakcinára, akkor közölték, hogy az NNK-nak még vizsgálnia kell a szert és ők fogják kimondani a végső szót, hogy fogják-e Magyarországon használni.

Azután, hogy az OGYÉI megadta az ideiglenes engedélyt a vakcinára, Szijjártó Péter külügyminiszter bejelentette, hogy három ütemben 2 millió adagot vásárol belőle a magyar kormány.

Az orosz oltóanyaggal kapcsolatban korábban több aggály is felmerült, ezek közül az egyik az volt, hogy más szert kaptak klinika vizsgálatra az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet munkatársai, mint ami végső soron forgalomba fog kerülni. Az OGYÉI főigazgatója azonban azt közölte, hogy az oltóanyag engedélyezési folyamata során minden kérdésükre választ kaptak.

A múlt héten a világ egyik legismertebb orvosi lapjában, a The Lancetben is foglalkoztak a Szputnyik V-vel. Azt írták, hogy a vakcina harmadik tesztelési fáziából származó, 20 ezer résztvevő eredményeinek értékelése alapján készült adatok szerint az oltóanyag 91,6 százalékos hatékonyságú.

Az orosz vakcina biztonságos és hatásos a Lancet orvosi szaklapban megjelent cikk szerint

A külgazdasági és külügyminiszter bejelentése szerint abból az összesen egymillió embernek elegendő vakcinából, amit az oroszoktól rendeltünk, az első negyvenezer adag már az országban van.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Olaszország háborús múltjával való szembenézésre szólítanak fel értelmiségiek

Olaszország háborús múltjával való szembenézésre szólítanak fel értelmiségiek

Közösen kérik az ellenzéki pártok, hogy ne kelljen regisztrálni az oltásra

Közösen kérik az ellenzéki pártok, hogy ne kelljen regisztrálni az oltásra

A tavalyinál is drágább lesz idén nyáron a Balaton

A tavalyinál is drágább lesz idén nyáron a Balaton