Bihari Ádám
Bihari Ádám
Tetszett a cikk?

Sokan nem is tudnak róla, hogy nincs kifizetve a tb-járulékuk, de van, akinek a főnöke egyszerűen megtagadja ezt. Az orvosoknak pont a potyautastörvénynek is nevezett új szabályozás betartásával járó adminisztráció nem hiányzott most. Van, aki már üzent: ő mindenkit el fog látni.

Február 12-én lejárt az utolsó határidő is: aki már több mint hat hónapra visszamenőleg nem fizette be a társadalombiztosítási járulékot, vagy a tételes (idén havi nyolcezer forintos) egészségügyi szolgáltatási járulékot, annak érvénytelenné válik a tajszáma, ezáltal elveszíti jogosultságát az orvosi ellátásra. Az erről szóló törvénymódosítás 2020 nyarán lépett hatályba, a minisztérium szerint azóta némileg csökkent az adósságot görgetők száma. “2019-ben 80 ezren, tavaly 69 ezren próbálták meg jogosulatlanul igénybe venni a társadalombiztosítás valamely szolgáltatását – közölte a Pénzügyminisztérium, jelezve, hogy az így kiszűrt “potyautasok” összességében 13,5 milliárd forintot mulasztottak el megfizetni.

Képünk illusztráció
©

Márpedig aki a határidő lejártáig nem törleszt, az a rendelőben fog fizetni, hiszen amíg nincs érvényes tajszáma, addig nem veheti igénybe térítésmentesen az ellátást. Ráadásul a sürgősségi ellátásért is is fizetni kell majd utólag, pedig ilyenkor a páciensnek nem igazán van más lehetősége, mint igénybe venni az egészségügyi szolgáltatásokat.

Egy augusztusban megjelent Emmi-rendelet szerint a térítési díj összege megegyezik majd a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő által fizetett finanszírozási díjjal, azzal a kitétellel, hogy annak maximális összege ellátási esetenként legfeljebb hétszázötvenezer forint. A páciens ráadásul az ellátást megelőző állapotfelmérés díját, 14 600 forintot is köteles kifizetni.

Drága beteg

És hogy milyen árakkal kell számolnia azoknak, akik nem a balesetin fizetnek? Az egyes ellátástípusokhoz BNO-kódot (Betegségek Nemzetközi Osztályozása), vagy úgynevezett német pontot, HBCs-t rendelnek. Ezek alapján jön ki az adott ellátás ellenértéke forintban. A HBCs teljesítményegységének forintértéke jelenleg 198 000 forint, de számos egyéb tényezőt is figyelembe kell venni a számításakor. Nehéz lenne általános számokról beszélni, de egy kis keresgélés után a szakrendelők, háziorvosi rendelők díjjegyzékében találunk például 6000 forintos mammográfiai röntgenfelvételt, vagy 8000 forintos orvosi vizsgálatot, 5000 forintos kontrollt vagy konzíliumot. Egy fekvőbeteg napi ellátási díja pedig 18 ezer forint.

©

A nem fizetők és a tb-akadálypálya

“Abszolút humánusan jártunk el még azokkal szemben is, akik hónapok vagy évek óta nem vesznek részt a kockázatközösségben, nem fizetnek be semmit” – mondta Gulyás Gergely a csütörtöki kormányinfón. A miniszter szerint a 70 ezerből több mint 10 ezer ember azóta rendezte a tartozását, a fennmaradó részből sokan valószínűleg külföldön vannak. A pontos számot február 15-én tudják megmondani.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal hónapok óta próbálja felvenni a kapcsolatot azokkal, akik legalább fél éve nem fizették be a tartozásukat, sokszor valószínűleg hiába, hiszen ezeknek az embereknek egy része életvitelszerűen külföldön tartózkodik, ott pedig nem érik utol őket a levelek. Sok külföldön munkát vállaló magyart várnak több tíz-, vagy akár több százezer forintos járulékelmaradásról szóló levelek, mikor hazaérkeznek. Sokan befizetik, mert egyszerűbb megoldásnak tűnik, mint végigfutni a bürokrácia labirintusán, megkísérelve bizonyítani, hogy ők máshol igenis fizetik a tb-t. Mert az biztos, hogy mindenki csak egy országban minősülhet biztosítottnak. A gyakorlatban azonban ez nem mindig ennyire egyszerű.

©

Több olyan kint dolgozó magyarral is beszéltünk, akiknek bürokratikus vesszőfutásuk olyan bonyolult és terjedelmes, hogy helyhiány miatt ezekből egyszerűen levontuk a konklúziót: akik kint dolgoznak, de szeretnék szabályosan elintézni, hogy minden rendben legyen a hazai társadalombiztosításukkal, akár heteken-hónapokon át tartó adminisztrációs maratont is futhatnak vele. És persze rengetegen vannak, akik egészen más okokból nem jogosultak: ők azt hiszik, munkaadójuk fizeti a járulékot, ám valójában ezt nem teszi meg.

“Orvos vagyok, nem végrehajtó”

Hogy mi lesz a biztosítás nélkül ellátásra szorulókkal, arról keveset tudni. Egy biztos, hogy a háziorvosok védőhálóján fognak sokan először fennakadni. “Nem leszek végrehajtó, nekem nem ez a munkám. Én azért végeztem orvosi egyetemet, hogy gyógyíthassak” – mondta a hvg.hu-nak egy kelet-magyarországi kistelepülésen dolgozó orvos. Bár nem nagy számban, de rendszeresen előfordul, hogy megjelennek nála olyan páciensek, akiknél a rendszer jelzi, hogy jelentős járuléktartozásuk van. “A legtöbb esetben az első reakciójuk a meglepettség: “De hiszen a főnök azt mondta, mindent fizet utánam”. Később, mikor újra látom őket, elmondják, hogy beszéltek a főnökükkel, aki közölte velük, hogy ha azt akarják, hogy a tb-t is fizesse utánuk, akkor meg kell elégedniük a jelenlegi fizetésük kétharmadával” – vázolja az orvos, hogyan zajlik a mindennapokban a járulékok fizetésének elmaradása. Hozzáteszi, elképzelhetetlennek tartja, hogy ha valaki bemegy hozzá ellátásért, akkor ő kérje el a pénzt, vagy tagadja meg a gyógyítást. “Arról nem is beszélve, hogy oltási kampány kellős közepén vagyunk, ami eszméletlen mennyiségű adminisztrációval jár, ha akarnánk se lenne erre időnk” – mondta forrásunk.

Egy másik, Pest megyei háziorvos szintén úgy látja, neki nem hatásköre megítélni, hogy valaki fizet, vagy nem fizet járulékokat. A gyakorlati kivitelezését sem értené a szankcióknak, legfeljebb azt tudja elképzelni, hogy az adós páciens csak teljes árra kaphat például gyógyszert. Azt viszont vállalhatatlannak tartja, hogy ha bemegy valaki hozzá a praxisából, akkor ne vizsgálja, gyógyítsa az illetőt.

“Semmiért nem kérünk pluszpénzt. A nem biztosítottak ellátását is ingyen végezzük nem sürgősségi esetben is, hiszen a számlázással elmenne újabb 3-5 perc, annak befizetése pedig jó esetben is kétséges.

Képünk illusztráció
©

“Olyan nincs, hogy nem látjuk el”

Nézzük, mi a helyzet a sürgősségin, ahol általában egészen más körülmények között érkezik be a beteg, mint a háziorvoshoz, előfordulhat, hogy eszméleténél sincs, tehát még tiltakozni sem tud az ellátás ellen, ha tudja, hogy nincs biztosítása. “Nem fogok senkit sem elküldeni, ez etikailag elképzelhetetlen. Felvillan a rendszerben a piros lámpa, tudjuk, hogy nincs biztosítása, de az ellátást ez semmilyen formában nem fogja befolyásolni” – mondta a hvg.hu-nak Zacher Gábor, a hatvani kórház sürgősségi osztályáról. Arról nem tud, hogy utólag hogyan történhet a kiszámlázás, ők csak az adatokat rögzítik. “Én orvos vagyok, nem tb-ellenőr” – teszi hozzá. Zacher Gábor szerint egyébként nem véletlenül a legforgalmasabb sürgősségi és sebészeti osztályokkal rendelkező intézmények termelik ki a legnagyobb adósságokat, “a sürgősségi ellátás ugyanis nem pozitív szaldós tevékenység”.

Az orvosok mindegyike elmondta azt is, hogy semmiféle felvilágosítást, külön tájékoztatást nem kaptak arról, mi lenne a dolguk az új rendszerben, így nehéz is lenne máshogy cselekedniük. Mivel ezután is ellátnak mindenkit, ez önmagában csak azt eredményezné, hogy a szándékosan nem fizető potyautasok továbbra is zavartalanul vehessék igénybe az egészségügyi szolgáltatásokat. Az orvosok viszont úgy látják: ezt a problémát nem az ő feladatuk megoldani, főleg nem egy olyan időszakban, amikor végtelenül leterheli őket a koronavírus-járvány. Azt még nem látni pontosan, hogy mégis ki fogja behajtani majd a járulékmegúszós betegeken a befizetendő ellátási díjakat, de az új rendszerben az inaktiválás után legalább nem torlódnak majd fel több százezres járulékgörgetegek és aki vissza kíván térni a közös felelősségvállaláshoz, annak könnyebb dolga lesz.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!