Tetszett a cikk?

Az egészségügyért is felelős miniszter, Kásler Miklós a hatályos törvényt támogatja.

Magyarországon eddig nemigen folyt vita az 1992 óta érvényes, viszonylag megengedő abortuszszabályozásról. Egy bírói kezdeményezés alapján azonban az Alkotmánybíróságnak döntenie kell arról, hogy a magzat súlyos sérülése miatti terhességmegszakítás nem ellentétes-e a 2012 óta hatályos Alaptörvénnyel.

Lehet, hogy Sághy Attila, a Fővárosi Törvényszék bírája szelet vetett. Egy olyan pert tárgyal, amelyben a szülők kártérítést követelnek a kórháztól, mert gyermekük veleszületett fejlődési rendellenességben szenved, de az orvosok ezt nem szűrték ki időben. Mulasztásuk az anya szerint megfosztotta őt az önrendelkezés jogától. A bíróban azonban kétség támadt, hogy a magzati élet védelméről szóló 1992-es törvény egyik pontja esetleg alkotmányellenes, és az Ab-hoz fordult.

Ez a pont így szól:. „a terhesség a 20. hetéig – diagnosztikus eljárás elhúzódása esetén a 24. hetéig – szakítható meg, ha a magzat genetikai, teratológiai ártalmának valószínűsége az 50%-ot eléri”. (A teratológia a környezeti magzati ártalmak tudománya.) Sághy bíró szerint a „teratológiai ártalom 50%-os valószinűsége” fogalom tartalma nem egyértelmü, és a törvény „nem feltétlenül biztosit általános érvénnyel olyan mértékű védelmet a magzat számára, mint amilyen terjedelmű jogokat ruház a magzati élet felett rendelkezni jogosult szülőre”. A beadvány emlékeztet rá, hogy az Alaptörvény szerint „a magzat életét a fogantatástól kezdve védelem illeti meg”.

Ez a mondatrész már 2012-ben azt a gyanút keltette, hogy rá hivatkozva szigorítani lehet a törvényt. Nálunk ez eddig nem történt meg, de Lengyelországban hónapok óta zajlik a tiltakozás, mert az ottani alkotmánybíróság megsemmmisített egy paragrafust, aminek következtében a nőknek a súlyosan sérült, sőt életképtelen magzatokat is meg kell szülniük.

Frivaldszky Edit, az Emberi Méltóság Központ igazgatója önkéntes szakértőként („amicus curiae”) máris hasonló lépést követel a magyar testülettől: „Az emberi élet kioltása csak azért, mert valamilyen fogyatékosság gyanítható esetében, a náci diktatúrában elterjedt fajnemesítést idézi … Ezt az anyát gyermeke ellen fordító örökséget éljük most. … Egy valóban diszkrimináció-mentes világban nincs helye az eugenikus abortuszoknak.” Szokatlan, hogy a hasonló hozzászólóként gyakran fellépő jogvédők most nem nyújtották be ezzel bizonyára ellentétes véleményüket.

Védi viszont a hatályos törvényt Kásler Miklós orvosprofesszor, az egészségügyért is felelős miniszter. Az Alkotmánybíróságnak azt írta, hogy a magzat sérülésének mértéke „mindig az adott helyzetben megítélhető orvosi szakkérdés, melynek szakorvosi gyakorlata az elmúlt évtizedekben kialakult”. A törvény szerinte „megfelelően értelmezhető”, a szabályok „szinkronban állnak az egyre fejlettebb diagnosztikai háttérrel”. Ugyanakkor a miniszter arra is emlékeztet, hogy a törvény szerint „a terhességmegszakítás nem a családtervezés és a születésszabályozás eszköze”.

A bírói kezdeményezés ősszel érkezett, az Alaptörvény által előírt 90 napos határidő már január végén lejárt. De az Ab a jelek szerint még nem tudott döntésre jutni, a jövő héten harmadszor tárgyal a témáról. Ha a testület többsége végül osztja a hozzá fordult bíró kétségeit, a 28 éve viszonylag széles körben elfogadott törvény kényszerű átírása heves vihart kelthet.

Szólamnak jó, politikai húzásnak öngól lenne a Fidesztől az abortusz szigorítása

Nőjogi szempontból abszolút sereghajtó államokhoz csatlakozott Magyarország, amikor az Egyesült Államok kezdeményezésére aláírta az ENSZ többségével szembeszálló abortuszellenes nyilatkozatot. Miközben Washington kampánycélokra használja fel a témát, az már kevésbé egyértelmű, hogy a Fidesz-kormány mit nyerhet egy ilyen kiállással. Donald Trumpnál viszont szerezhetnek egy jó pontot.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az iPhone-ján próbálna ki egy Samsung telefont? Nem lehetetlen

Az iPhone-ján próbálna ki egy Samsung telefont? Nem lehetetlen

A kormány lehetőséget ad magának, hogy őszig fenntartsa a veszélyhelyzetet

A kormány lehetőséget ad magának, hogy őszig fenntartsa a veszélyhelyzetet

Nick Cave sokkal többet tett, mint hogy megírta a karantén hivatalos dalát

Nick Cave sokkal többet tett, mint hogy megírta a karantén hivatalos dalát