szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Súlytalanná válás Európában, közeledés Putyinhoz – az ellenzéki pártok reagáltak arra, hogy a Fidesz kilépett az Európai Néppárt frakciójából.

Kilépett a Fidesz a legnagyobb európai pártcsalád frakciójából, miután a néppárti képviselők megszavazták a párt szabályzatának módosítását, könnyebbé téve a renitens képviselők és képviselőcsoportok kizárását vagy felfüggesztését.

"Nem engedjük, hogy elhallgattassák az EP-képviselőinket, akik a választóinkat képviselik. Az első számú prioritás számunkra az, hogy kezeljük a világjárványt, és életeket mentsünk" – írta Novák Katalin miniszter, a Fidesz egyik alelnöke a Twitteren, és mellékelte Orbán Viktor kilépésről szóló levelét.

Az ellenzéki pártok vérmérsékletüktől függően reagáltak a lépésre, van, aki viccet csinált az egészből. Nézzük sorban.

A szocialista EP-képviselő, Ujhelyi István a Facebook-oldalán azt írta, a döntés "megnyugvás a biztonságos és egységes Európai Unió híveinek, óriási stratégiai vereség Orbánnak az Európai Néppárt és a Fidesz szakítása. A kormánypártiak most még nehezebb helyzetbe kerülnek, hiszen Európa szélsőséges ellenzékéből nullára csökken az érdekérvényesítő képességük."

Azt ígéri, az ellenzéki EP-képviselők mindent megtesznek majd annak érdekében, hogy a Fidesz partvonalra sodródása ne okozzon károkat Magyarországnak.

➡ Megnyugvás a biztonságos és egységes Európai Unió híveinek, óriási stratégiai vereség Orbánnak az Európai Néppárt és a...

Közzétette: Ujhelyi István dr. – 2021. március 3., szerda

Gyurcsány Ferenc DK-elnök szerint

ízlelgetik már a vereség ízét. Lehet itt magyarázkodni, mint az oviban, hogy “Dehát nem kizártak minket, hanem mi magunk léptünk ki”. A lényeg ugyanaz. Vesztesek.

A DK elnöke szerint szó sincs Európa erős emberéről,

itt egy igazi lúzert látunk.

Gyurcsány Ferenc szerint a Fidesz és Orbán Viktor megérdemli, ami most történik velük. Szerinte egy év múlva a Fidesz itthon is veszíteni fog.

Ebben a percben hivatalos lett. Ízlelgetik már a vereség ízét. Lehet itt magyarázkodni, mint az oviban, hogy “Dehát nem...

Közzétette: Gyurcsány Ferenc – 2021. március 3., szerda

Molnár Csaba DK-s európai parlamenti képviselő szerint Orbánék oda kerültek, ahová valók, "Európa politikai senkiföldjére", Orbán a sokadik csatáját veszti el Európában.

A Jobbik szerint senkinek nem lehet illúziója, Orbánék "holnap" az Európai Uniót akarják otthagyni. A párt a közleményében zseb-putyinozva és ereszcsatornázva azt írja, a Néppárt eddig nem akarta felvállalni a konfliktust Orbánnal és a Fidesszel, noha már korábban beárazták őket.

A napnál is világosabb: az európai uniós támogatásokat nagyüzemben lenyúló, közben Brüsszel ellen kampányoló, Magyarországot maffiamódszerekkel fogságban tartó Orbánéknak semmi keresnivalójuk nem volt egy demokratikus pártokat tömörítő politikai közösségben.

A néppárti szakítás után az érdekérvényesítő képességük a nullához konvergál.

Orbánék ma távoztak Európa legnagyobb pártcsaládjából, de ne legyen senkinek illúziója: ma a Néppártot, holnap az...

Közzétette: Jobbik Magyarországért Mozgalom – 2021. március 3., szerda

Gyöngyösi Márton EP-képviselő ehhez a gondolatmenethez annyit tett még hozzá, hogy Orbán végleg elvesztette most minden esélyét arra, hogy az európai politika meghatározó embere legyen.

A Momentum elnöke, Fekete-Győr András arról írt, hogy a Néppárt kiveti magából a "rohadt narancsot", Orbán pedig menekül, és Európa helyett Oroszországot választja.

Orbán ma tovább távolodott Európától, és tovább közeledett valódi szövetségeséhez, Vlagyimir Putyinhoz.

Hozzátette, tőle aztán nyugodtan mehetnek Moszkvába, csak az országot ne vigyék.

NÉPPÁRTI KILÉPÉS: ORBÁN EURÓPA HELYETT OROSZORSZÁGOT VÁLASZTJA Több évig tartó bénázás után ma talán tényleg kiveti...

Közzétette: Fekete-Győr András – 2021. március 3., szerda

Az LMP két elnökségi tagja, Ungár Péter és Hanák Gábor

Véget ért a Fidesz–Néppárt-telenovella első évada: Pablo Sanchez eltitkolt gyermeke mégis örökölt Juan Garciától

címmel adott ki közleményt. Az a "következő évadból derül ki", hogy magából a pártból is kilép-e, nem csak a frakcióból.

Szerintük ettől nem lesz jó Magyarországnak, "ettől még az Orbán-kormány bármelyik európai normát meg fogja tudni sérteni, ahogy tette eddig a Néppárt segédletével". Orbán értékelésük szerint "túlcselezte és kijátszotta magát a csapatából".

Véget ért a Fidesz-Néppárt telenovella első évada: Pablo Sanchez eltitkolt gyermeke mégis örökölt Juan...

Közzétette: LMP - Magyarország Zöld Pártja – 2021. március 3., szerda

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Dárdai a koronavírus-fertőzéséről: Hasonlít az izomlázhoz egy öregfiúk-meccs után

Dárdai a koronavírus-fertőzéséről: Hasonlít az izomlázhoz egy öregfiúk-meccs után

Német védelmi miniszter: A Kreml akciói fenyegetést jelentenek Európára

Német védelmi miniszter: A Kreml akciói fenyegetést jelentenek Európára

Radar360: Orvosbéremelés EU-pénzből, a kommunizmus szelleme járja be Budapestet

Radar360: Orvosbéremelés EU-pénzből, a kommunizmus szelleme járja be Budapestet