szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Dézsi Csaba András is hangsúlyozta, hogy érdemes lett volna az orvosokat is megkérdezni az új egészségügyi törvényről. A polgármester az iparűzési adó megfelezése miatt sem boldog.

Győrben mintegy 10 orvos és félszáz ápoló nem írta alá az egészségügyi dolgozók új szerződését, köztük a polgármester, Dézsi Csaba András felesége sem, akivel együtt építették ki a győri kardiológiát (neki összeférhetetlenség miatt kellett távoznia). A dolgozók közül viszont sokan „kényszerből írták alá” az új szerződést – mondta el a városvezető a GyőrPlusz rádió műsorában, az adást az Úgytudjuk.hu szemlézte.

„Orvosoknak rendőrök ne akarják megmagyarázni, hogy mi az egészséges életmód” – közölte Dézsi Csaba András fideszes polgármester arra utalva, hogy a Belügyminisztérium által jegyzett módosítás kötelező pihenőidőt ír elő az orvosoknak.

A győri polgármester szerint jobb lett volna, ha a teljes egészségügyi rendszer módosítása előtt például orvosokat is megkérdeznek arról, hogy ez az egész jó ötlet-e. A városvezető egyébként kedden a Blikknek azt mondta, hogy 15-16 problémás pontot tudna felsorolni az új egészségügyi törvényben.

Dézsi reagált Jenei Zoltán országos kórház-főigazgató szerdán tett megjegyzésére, miszerint 5500 ember távozása az egészségügyből akár még javíthatja is az ellátást. A főorvos-polgármester „égbekiáltó baromságnak” nevezte a kijelentést.

„Kiállították két emberemet, de kilencen sokkal több esélyünk van, hogy győzzünk” – reagált egy focihasonlattal is.

Dézsi azt mondta, hogy az a sikerpropaganda, amit néhányan közvetítenek a döntéshozók felé, "az pusztán arról szól, hogy ők a tévedéseiket próbálják álcázni”.

Az Országos Kórházi Főigazgatóság egyébként csütörtökön azt közölte, hogy "csak" 4062 dolgozó nem írta alá a szerződést, köztük több mint 2500 szakdolgozó.

A polgármester a beszélgetés végén elmondta: a város kasszájából 18 milliárd forint „gurult ki” a járvány miatt hozott kormányzati elvonások következtében.

„Nem panaszkodni akarok, de ez 18 milliárd forint, tehát nem három forintról van szó” – mondta a polgármester, aki a beszélgetés elején úgy fogalmazott: többek között azért járnak Budapestre tárgyalni, hogy pénzt kérjenek még a költségvetésbe, „több-kevesebb sikerrel”.

A kormány tavaly decemberben jelentette be, hogy a települések a kis- és közepes vállalkozások esetében legfeljebb 1 százalékot szedhetnek be helyi iparűzési adóból (hipa) a korábbi 2 százalék helyett. Ezzel a döntéssel mintegy 150 milliárd forinttól esnek el az önkormányzatok. Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes a hvg.hu-nak azt is elárulta, hogy 31,46 milliárd forinttal lesz kevesebb fővárosi szinten a helyi iparűzésiadó-bevétel.

Szerdán a koronavírus-járvány miatt szükséges stratégiai egyeztetésekért felelős miniszteri biztossá nevezték ki Balla Györgyöt, a fideszes országgyűlési képviselő külön-külön egyeztet majd a 25 ezer fő feletti vidéki településekkel, így Győrrel is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Mesterdiploma vagy pénzkeresés? Az informatikusok az utóbbit választják

Mesterdiploma vagy pénzkeresés? Az informatikusok az utóbbit választják

A Facebook legfelsőbb bírósága 90 nap alatt nem hozott döntést Trump tiltásáról

A Facebook legfelsőbb bírósága 90 nap alatt nem hozott döntést Trump tiltásáról

Zenét készít egy algoritmus a borok "hangjából"

Zenét készít egy algoritmus a borok "hangjából"