szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Előfordul, hogy a leggondosabb rehabilitáció ellenére sem sikerül mindenkinek maradéktalanul visszanyernie a betegsége előtti ömagát.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

A járvány második hulláma alatt egyre több lett az olyan „gyógyult” koronavírusos, aki orvosi rehabilitációra szorul – írja a Népszava. A lap Csapody Marcellel, az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet főorvosával beszélt, ennek az intézetnek a korai fejlesztő részlegén kezelik ugyanis Magyarországon a volt koronavírusos betegeket. 

A Covid-fertőzés után gyakran négy-hat héttel – amikor már a beteg azt hiszi, meggyógyult – , fokozatosan krónikus fáradtság lesz úrrá rajta, fájnak az ízületei, a mellkasa. Lassú, ködös agyműködésre, egyesek tompaságra panaszkodnak és sokaknál pedig depressziót is diagnosztizálnak

– részletezte a tüneteket a főorvos, aki szerint még nincsen bejáratott betegút, ami hozzájuk vinne. Van, aki maga keresi fel őket, mást például a háziorvosa küld. Tapasztalataik szerint a Covid szinte bármely szervet károsíthatja annyira, hogy szakszerű rehabilitáció nélkül esélytelen a gyógyulás. Leggyakrabban a tüdő szövete hegesedik, erre a legcsekélyebb fizikai terhelés után is például köhögés figyelmeztet. A másik jellegzetes szövődmény az idegrendszeri károsodás, amely okozhat pszichés tüneteket is, így például romlik a problémamegoldó-képesség, nehézséget okoz a tartós koncentrálás, sokan személyiségváltozásra panaszkodnak.

A Covid az agyban roncsolhatja az ereket, ennek nyomán létrejöhetnek kisebb stroke-ok, károsodhat az agyszövet, a mozgásért felelős idegpályák

– magyarázta Csapody a Népszavának. A cikk készültekor három volt Covid-fertőzöttet kezeltek az intézményben, ahol hagyományosan agysérültekkel foglalkoznak. Egyikük öt hetet volt lélegeztetőgépen, ezalatt súlyosan károsodott a tüdeje, izmai elsorvadtak. Hetek alatt tanult meg újra járni. Másikuk egy a betegség előtt aktívan sportoló fiatal nő, akit hetven napig kezeltek. Nemcsak az izmainak jó részét vesztette el, de személyisége is megváltozott, banális események is megríkatják, s egyszerű döntési szituációkban is elakad. A harmadik páciensnek koncentrálási és gondolkodási nehézségei vannak. Nála a főorvos szerint az oxigénhiány olyan elváltozást okozott, mintha súlyos, vagy középsúlyos koponyatrauma miatt sérült volna az agyszövete.

A jelenség olyannyira gyakori, hogy már az Egészségügyi Világszervezet is új betegségként regisztrálná a poszt-Covid-szindrómaként emlegetett tünetegyüttest. Előfordul, hogy a leggondosabb rehabilitáció ellenére sem sikerül mindenkinek maradéktalanul visszanyernie a betegsége előtti ömagát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Mindössze egy tanár ment be tanítani Répcelakon, fegyelmit kaptak a hiányzók

Mindössze egy tanár ment be tanítani Répcelakon, fegyelmit kaptak a hiányzók

A Facebook legfelsőbb bírósága 90 nap alatt nem hozott döntést Trump tiltásáról

A Facebook legfelsőbb bírósága 90 nap alatt nem hozott döntést Trump tiltásáról

700 kilométeres hatótávval támad az új Audi A6 E-Tron villanyautó

700 kilométeres hatótávval támad az új Audi A6 E-Tron villanyautó