szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az operatív törzs szerint a drasztikusan emelkedő betegszám mellett továbbra is mindenkinek jut kórházi ellátás és lélegeztetőgép.

Koronavírus-járvány
Van-e visszatérés a "normalitáshoz" az oltásoknak köszönhetően? Egyáltalán: mi az "új" normális? Utazunk? Nyaralunk? Bulizunk? Megyünk színházba és koncertre? Mennyire fenyegetőek a vírus különböző mutációi? Kell-e tartanunk negyedik, ötödik vagy sokadik hullámtól? Cikksorozatunkban megtalál mindent, ami a koronavírus-járványról tudnia kell.
Friss cikkek a témában

Határozottan cáfoljuk ezt az állítást, nincs a magyar kórházakban ilyen gyakorlat, a drasztikusan emelkedő betegszám mellett továbbra is mindenkinek jut kórházi ellátás és lélegeztetőgép, megfelelő kapacitások állnak rendelkezésre, és ha szükséges, tovább bővítjük

– írta az operatív törzs a hvg.hu-nak azzal kapcsolatban, hogy a Magyar Orvosi Kamara (MOK) Etikai Kollégiumának vezetője, Hegedűs Zsol arról beszélt: egyes kórházakban már használhatják a triázscsapatok azokat a tavaly kidolgozott irányelveket, amelyek alapján a jobb életkilátásokkal rendelkező betegek kerülnek az intenzívre.

Az ajánlást a kamara azért állította össze, hogy váratlan helyzetekre is iránymutatást adjon az egészségügyi dolgozóknak. Ilyen helyzet lehet az, ha választani kell a betegek között.

Orvosi kamara: Vannak olyan kórházak, ahol egy orvoscsapat méri fel a koronavírusos betegek életkilátásait

Minden eddiginél több koronavírusos beteget kezelnek kórházban, közülük durván minden 10. ember lélegeztetőgépen van. A Semmelweis Egyetem rektora korábban arról beszélt, a magyar egészségügyi személyzet teherbíró képessége 1000 lélegeztetett beteg körül határozható meg, ekkora és ennél nagyobb számú súlyos állapotban lévő beteget hosszú időn keresztül az ellátórendszer nem bír el.

Nem csak a MOK számolt be hasonló gyakorlatról, egy, a Honvédkórházban dolgozó orvos a Magyar Hangnak nyilatkozott arról: egyre többször találkoznak azzal a helyzettel, hogy az életfenntartó ellátás befejezéséről, vagyis a gép lekapcsolásáról kell dönteniük, hogy más, esetleg jobb eséllyel bíró betegen segítsenek. A hvg.hu egy kórházi forrása szerdán szintén hasonló esetről számolt be.

Amikor megkerestük az ügyben az Országos Kórházi Főigazgatóságot (OKFŐ), ők is az operatív törzshöz hasonló választ adtak. Azt írták, hogy a kórházakban továbbra is jut minden arra rászorulónak megfelelő kórházi ellátás és lélegeztetőgép. Az orvosok semmilyen szempontú szelektálására nem kényszerülnek, az ennek ellenkezőjét állító híresztelések megalapozatlanok.

Egy orvos szerint választani kell a lélegeztetőgépre kerülő betegek között, a Kórházi Főigazgatóság cáfol

Vidéken és Budapesten is alig van már szabad kórházi ágy a Covid-betegeknek - állítják egybehangzóan kórházi forrásaink. A kórházi személyzet rendkívül leterhelt, aki nem covidosokat lát el, az olt. Sokszor olyan orvosoknak kell a halálhírt közölni a családdal, akiknek a szakterületén eddig szinte egyáltalán nem volt dolguk kezelés során elhunyt beteggel.

Az operatív törzsnek több kérdést is feltettünk a járványhelyzettel kapcsolatban. Arra voltunk kíváncsiak,

  • Hogyan áll most a kórházak kapacitása és a Covid-osztályok telítettsége?
  • Szükség volt-e orvosok átvezénylésére az intézmények között, mely területekről mely kórházakba?
  • Hány fő van jelenleg intenzív osztályon?
  • Mekkora az elmúlt időszakban, illetve napon az emelkedés?

A testület a konkrét kérdéseket nem válaszolta meg, mindössze annyit közöltek, hogy „a járvány harmadik hullámának meredeken felszálló ágában vagyunk, a harmadik hullám kezdete óta duplájára nőtt a kórházi betegek száma és közel háromszorosára a lélegeztetett betegek száma, a drasztikusan emelkedő betegszám mellett továbbra is mindenkinek jut kórházi ellátás és lélegeztetőgép, megfelelő kapacitások állnak rendelkezésre, és ha szükséges, tovább bővítjük.”

„Hiába van gépem, oxigénem, személyzet nélkül nincs intenzív ágy"

Katasztrófahelyzet-közeli állapot van, eljöhet az a pillanat, amikor szelektálni kell a betegek között, hogy ki kerüljön lélegeztetőgépre - mondta a hvg.hu-nak adott interjúban Svéd Tamás intenzív terápiás szakorvos. A Magyar Orvosi Kamara titkára szerint a magyar egészségügyi rendszerben tartósan 1000 koronavírusos beteg lélegeztetésére van kapacitás, amit mindjárt el fogjuk érni.

(Képünk illusztráció)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Serdült Viktória Itthon

„Hiába van gépem, oxigénem, személyzet nélkül nincs intenzív ágy”

Katasztrófahelyzet-közeli állapot van, eljöhet az a pillanat, amikor szelektálni kell a betegek között, hogy ki kerüljön lélegeztetőgépre – mondta a hvg.hu-nak adott interjúban Svéd Tamás intenzív terápiás szakorvos. A Magyar Orvosi Kamara titkára szerint a magyar egészségügyi rendszerben tartósan 1000 koronavírusos beteg lélegeztetésére van kapacitás, amit mindjárt el fogjuk érni. A végét pedig még nem látják.