szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A Magyar Orvosi Kamara Etikai Kollégiumának vezetője szerint van olyan idősebb ember, akinek sokkal nagyobb az esélye a túlélésre, hogy ha megkapja a szűkös erőforrásokat, szemben egy olyan fiatallal, akinek már esetleg krónikus betegsége van.

Koronavírus-járvány
Van-e visszatérés a "normalitáshoz" az oltásoknak köszönhetően? Egyáltalán: mi az "új" normális? Utazunk? Nyaralunk? Bulizunk? Megyünk színházba és koncertre? Mennyire fenyegetőek a vírus különböző mutációi? Kell-e tartanunk negyedik, ötödik vagy sokadik hullámtól? Cikksorozatunkban megtalál mindent, ami a koronavírus-járványról tudnia kell.
Friss cikkek a témában

Eljött az idő, hogy a kórházakban használják azt a Magyar Orvosi Kamara (MOK) készített etikai ajánlást, amit még áprilisban készítettek, a koronavírusjárvány első hulláma idején – számolt be az RTL Híradó.

Az ajánlást a kamara azért állította össze, hogy váratlan helyzetekre is iránymutatást adjon az egészségügyi dolgozóknak. Az RTL riportja szerint

ilyen helyzet lehet az, ha választani kell a betegek között.

A MOK Etikai Kollégiumának vezetője, Hegedűs Zsolt azt mondta a híradónak, hogy belső információikkal rendelkeznek arról, hogy vannak olyan kórházak, ahol használják az irányelveiket.

Hegedűs elmondta, ez azt jelenti, hogy egy triázs-csapat méri fel az ellátandó betegek életkilátásait, illetve azt, hogy kik legyenek azok, akik mindenképp kapjanak intenzív ellátást, ha az állapotuk romlik.

A szakember a csatornának azt mondta, hogy maga az életkor, vagy az érkezési sorrend önmagában nem egy olyan faktor, ami alapján dönteni lehetne, melyik embert lássák el. Gyakran nem a korosabb emberek vannak rossz állapotban. Hegedűs azt mondta,

van olyan idősebb ember, akinek sokkal nagyobb az esélye a túlélésre, hogy ha megkapja a szűkös erőforrásokat, szemben egy olyan fiatallal, akinek már esetleg krónikus betegsége van.

Egy a Honvédkórházban dolgozó orvos a Magyar Hangnak nyilatkozott arról, hogy egyre többször találkoznak azzal a helyzettel, hogy az életfenntartó ellátás befejezéséről, vagyis a gép lekapcsolásáról kell dönteniük, hogy más, esetleg jobb eséllyel bíró betegen segítsenek.

A kórházak telítettségével kapcsolatban a hvg.hu megkereste az Országos Kórházi Főigazgatóságot (OKFŐ) is, a többi között meg akartuk tudni, mennyire jellemző az, hogy választani kell a betegek között, hogy ki kerüljön lélegeztetőgépre és ki kerüljön le róla (ahogy arról egy kórházi forrásunk szerdán beszámolt).

Az OFKŐ azt közölte, hogy a kórházakban továbbra is jut minden arra rászorulónak megfelelő kórházi ellátás és lélegeztetőgép. Az orvosok semmilyen szempontú szelektálására nem kényszerülnek, az ennek ellenkezőjét állító híresztelések megalapozatlanok.

Egy orvos szerint választani kell a lélegeztetőgépre kerülő betegek között, a Kórházi Főigazgatóság cáfol

Vidéken és Budapesten is alig van már szabad kórházi ágy a Covid-betegeknek - állítják egybehangzóan kórházi forrásaink. A kórházi személyzet rendkívül leterhelt, aki nem covidosokat lát el, az olt. Sokszor olyan orvosoknak kell a halálhírt közölni a családdal, akiknek a szakterületén eddig szinte egyáltalán nem volt dolguk kezelés során elhunyt beteggel.

(Képünk illusztráció)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Windisch Judit - Bihari Ádám Itthon

Két hét alatt duplázódott meg a lélegeztetőgépen lévő koronavírusos betegek száma

Minden eddiginél több koronavírusos beteget kezelnek kórházban, közülük durván minden 10. ember lélegeztetőgépen van. A Semmelweis Egyetem rektora korábban arról beszélt, a magyar egészségügyi személyzet teherbíró képessége 1000 lélegeztetett beteg körül határozható meg, ekkora és ennél nagyobb számú súlyos állapotban lévő beteget hosszú időn keresztül az ellátórendszer nem bír el. Ha a jelenlegi növekedési ütem marad, pár napon belül elérhetjük ezt a számot.

Bihari Ádám Itthon

Egy orvos szerint választani kell a lélegeztetőgépre kerülő betegek között, a Kórházi Főigazgatóság cáfol

Vidéken és Budapesten is alig van már szabad kórházi ágy a Covid-betegeknek – állítják egybehangzóan kórházi forrásaink. A kórházi személyzet rendkívül leterhelt, aki nem covidosokat lát el, az olt. Sokszor olyan orvosoknak kell a halálhírt közölni a családdal, akiknek a szakterületén eddig szinte egyáltalán nem volt dolguk kezelés során elhunyt beteggel.