szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Forrásaink szerint kérdés nélkül osztották be a csütörtökön kezdődő európai olimpiai kvalifikációs birkózótorna egészségügyi biztosítására a mentőket úgy, hogy a rendes munkaidőkeretükbe bele sem számít az ott végzett munka. Eközben a járvány miatt már többször is vidékről érkeznek besegíteni mentőegységek. Az Országos Mentőszolgálat szerint az ellátást nem zavarja a rendezvény.

Koronavírus-járvány
Van-e visszatérés a "normalitáshoz" az oltásoknak köszönhetően? Egyáltalán: mi az "új" normális? Utazunk? Nyaralunk? Bulizunk? Megyünk színházba és koncertre? Mennyire fenyegetőek a vírus különböző mutációi? Kell-e tartanunk negyedik, ötödik vagy sokadik hullámtól? Cikksorozatunkban megtalál mindent, ami a koronavírus-járványról tudnia kell.
Friss cikkek a témában

Nem lehet állítani, hogy ne lenne dolga a mentőknek: a hvg.hu információi szerint naponta 50–70 beteg vár mentőre Budapesten, ami miatt jelentős számban érkeznek vidékről is segíteni autók. Ennek fényében érdekes, hogy a Magyar Birkózó Szövetség csütörtöktől vasárnapig rendezi Budapesten a BOK-csarnokban az európai olimpiai kvalifikációs versenyét, amelynek egészségügyi biztosítását az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) végzi.

Ráadásul mindezt úgy, hogy értesüléseink szerint a biztosítókat felülről jelölték ki, és sokan csak a havi beosztásból értesültek arról, hogy ez is rájuk marad. „A legtöbb dolgozó ellenkezni nem mer, csendben eltűrnek már lassan mindent, pedig a rendezvénybiztosításra nem is lehetnének kötelezhetők, a szerződésüknek ez nem része, a havi munkaidőkeretbe nem számít bele” – panaszolta egy forrásunk.

Ezt erősítette meg egy másik mentőápoló: „Jelezték már emberek, hogy nekik erre nincs szükségük, de olyanok is voltak, akik örülnek, mert ez nekik plusz bevétel. Ez a kötelező havi munkán felül van” – mondta.

Az értesülést az OMSZ is megerősítette: „A hatályos jogszabály értelmében a nemzetközi sportversenyek egészségügyi biztosítását az Országos Mentőszolgálat látja el. Az OMSZ életmentő munkája folyamatos és zavartalan” – válaszolta a hvg.hu kérdéseire Győrfi Pál kommunikációs vezető, aki azt az állítást nem cáfolta, hogy az érintett mentőket már szerda estére behívták kötelező PCR-tesztre.

Arra a kérdésre sem az OMSZ, sem a versenyt rendező szövetség nem adott választ, hogy ez pontosan hány mentősnek jelent kötelező munkát.

Próbáltunk érdeklődni a Magyar Birkózó Szövetségnél, hogy nem vetődött-e fel a kvalifikációs verseny elhalasztása valami békésebb időpontra, de cikkünk megjelenéséig nem válaszoltak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!