szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A Jobbik elnöke mögött a DK-s Dobrev Klárát találjuk, majd Karácsony Gergelyt és Fekete-Győr Andrást.

Jakab Péter jelenleg a legnépszerűbb miniszterelnök-jelölt, aki indulhat az ellenzéki előválasztáson – derült ki a Závecz Research közvéleménykutatásából, amit a Telex publikált.

Az 1000 fő személyes megkeresésével készült, reprezentatív felmérés szerint ez a sorrend alakult ki a hat ellenzéki párt (DK, MSZP, Jobbik, Momentum Mozgalom, Párbeszéd, LMP) szavazói között, akik biztosan részt vesznek az előválasztáson:

  • Jakab Péter (Jobbik) 30 százalék
  • Dobrev Klára (DK) 28 százalék
  • Karácsony Gergely (Párbeszéd) és Fekete-Győr András (Momentum) 16–16 százalék
  • Márki-Zay Péter (Mindenki Magyarországa Mozgalom) 5 százalék

A fentiek közül eddig csak Jakab, Fekete-Győr és Márki-Zay jelezte, hogy megméretné magát, Dobrev és Karácsony még nem. A kutatás szerint az összes lehetséges előválasztási szavazó válasza alapján a sorrend élén nincs változás, sőt Jakab előnye még nagyobb, de Karácsony itt feljön a második helyre:

  • Jakab Péter (Jobbik) 19 százalék
  • Karácsony Gergely (Párbeszéd) és Dobrev Klára (DK) 15–15 százalék
  • Fekete-Győr András (Momentum) 9 százalék
  • Márki-Zay Péter (Mindenki Magyarországa Mozgalom) 4 százalék

Magának az előválasztásnak a részleteiről annyit lehet tudni, hogy őszre tervezik, mind a 106 körzetben lesz előválasztás, a választáson civilek is indulhatnak, de előre jelezniük kell, hogy a hat szervező párt leendő frakciói közül melyikhez csatlakoznak. A miniszterelnök-jelöltet két fordulóban, az egyéni jelölteket egy fordulóban lehet kiválasztani. Az előválasztáson pedig részt vehetnek 17 évesek is akkor, ha jövő áprilisig betöltik a 18. életévüket, vagyis mehetnek szavazni is.

Kétfordulós lesz az ellenzéki miniszterelnök-jelölt választás

A járványhelyzet miatt augusztusban kezdődik az előválasztás.

A múlt héten a Závecz Research nyilvánosságra hozta a márciusi pártpreferenciákat. Az alapján a Fidesz elmozdult a mélypontról, a decemberi 30 százalék után februárban 31, mostanra 33 százalékra nőtt a tábora a teljes népességen belül. A kutatás szerint tovább erősödött a Jobbik is, tavaly év végén 7, egy hónappal ezelőtt 9 százalékon állt, most pedig 11 százalékosnak mérték.

Závecz: Negyedmillióval nőtt a Fidesz-KDNP tábora

A kormánypártok mellett a Jobbik és a Demokratikus Koalíció tudott növekedni a Závecz Research friss felmérése szerint. A többi párt stagnál, az ellenzéki és a kormánypárti lista támogatottsága között pedig minimális a különbség.

A Demokratikus Koalíció februárban a választókorúak 10 százalékára számíthatott, ezúttal 11 százalékra. A DK és a Jobbik tehát holtversenyben az ellenzéki oldal legerősebb pártjai, mögöttük a Momentum áll, az előző hónapokéval azonos, 6 százalékos táborral. Az MSZP támogatottsága nem változott, ezúttal is 5 százalékot kapna. Ebben a hónapban az LMP és a Mi Hazánk ugyanúgy áll, 2–2 százalékot ért el, a Párbeszéd és a Magyar Kétfarkú Kutya Párt 1–1 százalékos.

A listák esetében a választókorú népesség körében az ellenzék kontra Fidesz verseny is szorosabb lett március elején: előbbi 37, utóbbi 36 százalékon áll.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!