szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Ismét változott az oltási terv, megkezdik egyes, a kritikus infrastruktúrába tartozó szolgáltatók dolgozóinak oltását is.

Koronavírus-járvány
Van-e visszatérés a "normalitáshoz" az oltásoknak köszönhetően? Egyáltalán: mi az "új" normális? Utazunk? Nyaralunk? Bulizunk? Megyünk színházba és koncertre? Mennyire fenyegetőek a vírus különböző mutációi? Kell-e tartanunk negyedik, ötödik vagy sokadik hullámtól? Cikksorozatunkban megtalál mindent, ami a koronavírus-járványról tudnia kell.
Friss cikkek a témában

A járványügyi adatok szinte minden tekintetben szárnyalnak – mondta az operatív törzs szerdai sajtótájékoztatóján Müller Cecília országos tiszti főorvos. 7587 az új fertőzöttek száma, 249 halálos áldozatot követelt a járvány, és 11 805 ember van kórházban – mondta az elmúlt 24 óra járványügyi adatait ismertetve Müller. Mindegyik szám nagyon magas, egyre emelkedő számoknak vagyunk tanúi – tette hozzá sajnálkozva.

Müller az ellátás még szervezettebbé tételével indokolta az egészségügy további központosításáról szóló kormányrendeletet, amely kedden jelent meg, és csütörtökön lép hatályba. Ennek lényege, hogy a kórházak szakmai irányítása alá vonják az önkormányzati járóbeteg szakellátást, és akár a háziorvosi ellátást is – részletezte a tiszti főorvos. Ennek úgy kell történnie – tette hozzá –, hogy a védőoltások beadása zavartalanul folytatódhasson. Müller ezután többször is elmondta, hogy a centralizálást egy nagyon hatékony dolognak tartja.

A járvány gyors terjedése miatt úgy döntött az operatív törzs, hogy egyes, kritikus infrastruktúrába tartozó szolgáltató vállalatok dolgozóinak oltását is megkezdik

– jelentette be ezután Müller. Ide tartozik a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) dolgozóinak oltása is. Szerdán megkezdődik az MVM Magyar Villamos Művek és a paksi atomerőmű munkatársainak beoltása is, de védőoltást kapnak a MÁV és a GYSEV dolgozói is. (A pedagógusokra, óvodai és bölcsődei dolgozókra most sem terjesztették ki az oltási programot.)

Az oltásokról szólva Müller azt hangsúlyozta, hogy a vakcina nem elégséges. Mindenkit arra kért, hogy lehetőségeihez mérten tegyen meg mindent azért, hogy ne kerüljön olyan állapotba, amelyben egészségügyi ellátásra szorul, mert nagyon leterhelt a rendszer. Elismételte azt is, hogy már a háziorvosok is felírhatják a favipiravir-gyógyszert.

Az első szállítmány Janssen-vakcina április második felében érkezhet Magyarországra

– mondta a hvg.hu kérdésére válaszul az országos tiszti főorvos. Azt azonban nem tudta megmondani, hogy a szállítmányban hány adag vakcina lesz. Az is elhangzott, hogy nem lehet még tudni, a frissen engedélyezett kínai és indiai vakcinák mikortól lesznek ténylegesen elérhetőek. A CanSino és a Covishield vakcináknak is ugyanazon az úton kell végigmennie Müller szerint, mint a többi, Magyarországon forgalomba kerülő védőoltásnak.

Kiss Róbert rendőr alezredes az elmúlt nap adatait ismertetve elmondta: 549 személy ellen intézkedtek a maszkviselési szabályok megsértése miatt, a kijárási korlátozások megsértése miatt 303 intézkedésre került sor, a vendéglátóhelyekre vonatkozó szabályok miatt nem kellett intézkedniük, de egy üzletettel szemben igen. 8477 hatósági házi karantént rendeltek el, jelenleg több mint 51 ezer ember van karanténban.

A hvg.hu hiába fordult az operatív törzshöz az alábbi kérdésekkel, ezekre nem érkezett válasz:

  • Mikortól lehetne bevezetni az MKIK javaslatait a korlátozások megváltoztatásáról?
  • A gyakorlatban, a betegek számára milyen változásokat okozhat a szakrendelők kórházi irányítás alá vonása?
  • Mit gondol Müller Cecília arról, hogy Orbán Viktor inasoknak nevezte a rezidenseket?
  • A készülő a Nemzeti Oltóanyaggyárban miért nem a legújabb, mRNS-en alapuló technológiáját fogják alkalmazni?

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!