szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő szerint kilenc hónapja tudja a főváros, hogy a hajléktalankórháznak költöznie kell az eddigi épületéből. Az önkormányzat arra számított, hogy még haladékot kap.

Karácsony Gergely főpolgármester péntek reggel írta azt a Facebookon, hogy a Szabolcs utcai hajléktalankórház bérleti szerződését egyoldalúan felmondta a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV), mert egy „központi költségvetési szervet” szeretnének odaköltöztetni.

Karácsony: Tomboló járvány idején akarják bezárni a hajléktalanok kórházát

A főpolgármester szerint felmondta az állam a Szabolcs utcai hajléktalankórház épületének bérleti szerződését. A lépés miatt nem csak a hajléktalanok ellátása kerül veszélybe a drámai járványhelyzetben - írta.

A hvg.hu megkereste az MNV-t, ők azt állítják, hogy a Fővárosi Önkormányzat kilenc hónapja tudja, hogy a bérleti jogviszony meg fog szűnni, mert a vagyonkezelő tavaly júniusban értesítette erről.

Azt is hozzátették, „a 6 hónapos felmondási idő (2020. augusztus 30-tól 2021. február 27-ig) lejártát megelőzően, a főváros tétlensége miatt kialakult helyzet ideiglenes rendezése érdekében – különös tekintettel a járványidőszakra – 2021 februárjában egy új, rövid távú, határozott idejű bérleti szerződést ajánlott fel, amelynek értelmében az ingatlanban való tartózkodás 2021. április 30-ig biztosított. Ezt a szerződési ajánlatot az MNV Zrt. aláírta és megküldte, a fővárostól viszont a mai napig válasz nem érkezett.”

Az MNV állításának némileg ellentmond Karácsonyé, aki bejegyzésében azt írta: január óta három miniszternél is igyekeztek kijárni, hogy ez a hajléktalankórház ne szűnjön meg. Azt is állította a posztban, hogy a héten a miniszterelnök figyelmét is felhívta arra, hogy sok kiszolgáltatott ember ellátását veszélyeztetheti a lépés, ami emellett tovább terhelné az egészségügyi intézményeket is.

A vagyonkezelő szerint a fővárosnak az értesítéstől számítva körülbelül kilenc hónap állt rendelkezésére, hogy az ingatlanban folytatott egészségügyi szolgáltatás ellátását más módon szervezze meg.

A 444.hu-nak Kiss Ambrus általános főpolgármester-helyettes azt nyilatkozta, hogy most 66 intenzív ellátást nem igénylő beteg kezelése zajlik az intézményben, köztük több krónikus, daganattal küzdő ember. Szintén abban az épületben működtet a Budapesti Módszertani Szociális Központ egy 150 fős kapacitású átmeneti szállót.

Kiss arról is beszélt, hogy a szerződés februári felmondásakor haladékot kértek az épület elhagyására, tekintettel a járványhelyzetre. Két hónapot adtak nekik, de arra számítottak, hogy ezt meg fogják hosszabbítani. A jelenleg bent fekvő 66 beteg hajléktalan emberért a mentőszolgálatnak kell elmennie a következő hetekben, más kórházak osztályain kell helyet találni nekik.

(Képünk illusztráció)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!