szerző:
hvg.hu/MTI
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az infektológus azt kérte, mindenki tartson még ki egy kicsit.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Húsvétkor is szigorúan be kell tartani a koronavírus-járvány elleni védekezésért hozott szabályokat – közölte a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa hétfőn a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Szlávik János kiemelte – amit korábban Karikó Katalin biokémikus is hangsúlyozott –, hogy

a védőoltás nem jelent teljes védettséget, csak a betegség súlyos lefolyását előzi meg, ezért akkor sem szabad közösen ünnepelni húsvétkor, ha egyes rokonok be vannak oltva.

Néhány hét múlva, az átoltottság növekedésével már várhatóan fel lehet lélegezni, addig „mindenki tartson még ki egy kicsit” – kérte az infektológus.

Orbán Viktor miniszterelnök korábban arról beszélt, hogy amint 2,5 millió ember legalább az első oltását megkapja Magyarországon, enyhítés kezdődhet: egy héten belül kinyithatnak az óvodák és az iskolák, átalakul a boltok nyitvatartása és későbbre tolják a kijárási tilalom kezdetét.

A kormányfő szavaira reagálva Duda Ernő virológus professzor azt mondta, ekkora mértékű átoltottság még nem elég ahhoz, hogy jelentős eredmény mutatkozzon meg az új megbetegedések visszaszorításában. Falus András immunológus pedig úgy fogalmazott, „ez egy reményteli becslés, amit nyilvánvalóan nem csak virológiai, járványügyi meggondolások motiválnak”.

Szlávik János a rádióban arról is beszélt: a járvány kezdetén úgy gondolták, a kismamákra nem veszélyes a vírus. Mára azonban már tudják, hogy az anyákra a várandósság alatt is veszélyes, hiszen sokan kerültek közülük kórházba, lélegeztetőgépre. A védőoltás ezért már Magyarországon is elérhető a kismamáknak, őket a Pfizer- és a Moderna-vakcinával oltják a várandósság második és harmadik trimeszterében.

Azt, hogy a várandós és a szoptató nők számára is ajánlják a védőoltást a magyar szakemberek, pénteken jelentette be az országos tiszti főorvos. Szombaton részletesebb tájékoztatás és szervezés nélkül két budapesti oltóponton már elkezdték a beoltásukat, egyes hírek szerint pedig olyanoknak is beadták a vakcinát, akik nem tudták dokumentummal igazolni, hogy kismamák. Vasárnap Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter arra kérte az érintetteket, hogy regisztráljanak az erre létrehozott honlapon, majd vegyék fel a kapcsolatot a háziorvosukkal, aki megszervezi az oltásukat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Európa egyik legnagyobb családi üzlete: a brit monarchia

Európa egyik legnagyobb családi üzlete: a brit monarchia

A volt brit nagykövet ismét magyarul szavalt – videó

A volt brit nagykövet ismét magyarul szavalt – videó

Szülői Hang: „Várjuk a nyitást, de nem bármilyen áron”

Szülői Hang: „Várjuk a nyitást, de nem bármilyen áron”