Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Több hónap csúszással tették közzé a határozatot.

A Kúria március 30-án közzétette, hogy négy hónapja jóváhagyott egy hét hónappal ezelőtti NVB-határozatot. Ezzel elutasították, hogy az MSZP aláírásokat gyűjtsön erről a népszavazási kérdésről: „Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés a természetes tavak melletti köztulajdonban álló strandokra a 2020. augusztus 01. napján fennálló állapothoz képest építési és változtatási tilalmat rendeljen el?”

A szándék érthető: rengeteg vita van a Balaton, a Velencei és a Fertő-tó partján. A Nemzeti Választási Bizottság azonban megtagadta a kérdőív hitelesítését, vagyis a kezdeményezést nem lehetett elindítani. A testület egyebek közt arra hivatkozott, hogy a törvények a kormányt és az önkormányzatokat hatalmazzák fel az építési szabályozással, márpedig népszavazást csak az országgyűlés hatáskörébe tartozó ügyben lehet kiírni. Továbbá az MSZP a kérdőívet július 28-án nyújtotta be, benne az augusztus 1-i dátummal, noha nyilvánvaló volt, hogy az NVB addig meg se fogja azt tárgyalni. Ha így engedték volna meg az aláírásgyűjtést, az azt jelentette volna, hogy egy jónéhány hónappal későbbi esetleges népszavazáson egy korábbi állapot rögzítéséről döntöttek volna. Ez tiltott, mert visszamenőleges hatályú jogalkotás lenne.

Az NVB augusztus 24-én hozta meg a határozatát. Az MSZP fellebbezett, mert nem értett egyet az NVB érveivel, de ezt a Kúria elutasította. A döntés kelte 2020. december 1.

Ezt a Kúria 2021. március 16-i keltezéssel, de a Magyar Közlöny március 30-i számában tette közzé. Hogy a tájékoztatás miért késett hónapokat, arra nincs magyarázat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az Európai Bíróság főtanácsnoka szerint a magyar bírósági eljárás sérti az uniós jogot

Az Európai Bíróság főtanácsnoka szerint a magyar bírósági eljárás sérti az uniós jogot

Egy amerikai férfi azzal fenyegetett, hogy felrobbantja az internetet – az FBI közbelépett

Egy amerikai férfi azzal fenyegetett, hogy felrobbantja az internetet – az FBI közbelépett

Donald Tusk odamondott az illiberális válságkezelésnek

Donald Tusk odamondott az illiberális válságkezelésnek