szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egyetlen nap alatt még sosem jelentettek ennyi elhunytat.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Szerdára mindössze 1933-mal, 693 676-ra emelkedett az igazoltan koronavírus-fertőzöttek száma a hivatalos adatok szerint. Úgy mutatták ki ennyi ember szervezetében a kórokozót, hogy 12 201 koronavírustesztet végeztek el – összesen eddig 4 795 584-et –, amelyeknek 15,8 százaléka lett pozitív.

A koronavirus.gov.hu-n közzétett tájékoztatás szerint az elmúlt napon

311 koronavírusos beteg vesztette életét. A járvány kezdete óta sohasem jelentettek ilyen sok elhunytat egyetlen nap alatt. Velük együtt a Covid-19 halálos áldozatainak száma 22 409-re emelkedett Magyarországon.

Gyógyultnak mostanáig 419 152 embert nyilvánítottak, a számuk a kedden közölthöz képest 584-gyel emelkedett. 

Ismét megdöntötte az előző napi csúcsot az ismert aktív fertőzöttek száma: 252 115-en vannak (+1038).

Kórházban a friss közlés szerint 12 202 koronavírusos beteget ápolnak, 195-tel többet, mint egy nappal korábban. Közülük az előző napihoz képest 33-mal kevesebben, 1407-en szorulnak gépi lélegeztetésre.

A kedd reggelihez képest 104 438-cal mutat többet az a számláló, amelyen az oltottak számát teszik közzé a járványról tájékoztató kormányzati honlapon. E szerint mostanra 2 536 751 ember kapta meg a védőoltásnak legalább az első adagját. Azoknak a száma, akiket már a második dózissal is beoltottak, 83 050-nel, 1 005 936-ra emelkedett.

Annak nyomán, hogy a beoltottak száma meghaladta a 2,5 milliót, Orbán Viktor miniszterelnök kedd délután bejelentette, hogy az előzetesen lefektetett szabályok szerint szerdától kinyithatnak az eddig zárva tartó üzletek és újraindulhatnak a szolgáltatások.

Így vásárolhatunk szerdától a boltokban, piacokon, plázákban, áruházakban

Újra kinyithat minden bolt szerdától, ám korlátozzák, hányan tartózkodhatnak egyszerre az üzlethelyiségben. Ez a most hatályba lépő szabályozás lényege, megnéztük, mire érdemes figyelni.

Orbán bejelentésére reagálva Karácsony Gergely főpolgármester arra kérte a budapestieket, hogy továbbra is legyenek óvatosak, tartsák be a jól ismert egészségügyi szabályokat, kerüljék a tömeget, viseljenek maszkot, valamint regisztráljanak az oltásért.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Minden eddiginél többe, 6,9 milliárdba került, hogy Mark Zuckerberg biztonságban legyen a járvány első évében

Minden eddiginél többe, 6,9 milliárdba került, hogy Mark Zuckerberg biztonságban legyen a járvány első évében

Doku360: Az egészséges zenei élet alapjához közönséget kell nevelni

Doku360: Az egészséges zenei élet alapjához közönséget kell nevelni

Mi az: ha becsukja 4 percre, megöli a koronavírust (is)?

Mi az: ha becsukja 4 percre, megöli a koronavírust (is)?