Szijjártó: Nem veszélyes, ha a Kínai Népköztársaság egyeteme folytat diplomáciai képzést Budapesten

Szijjártó: Nem veszélyes, ha a Kínai Népköztársaság egyeteme folytat diplomáciai képzést Budapesten

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A külügyminiszter az ATV-nek adott interjút, ahol kifejtette, hogy akinek problémája van a Budapestre költöző Fudan Egyetemmel, csak a keletről érkező tudással szemben próbál meg politikai bizalmatlanságot kelteni.

Az ATV Egyenes beszédjének volt vendége Szijjártó Péter külügyminiszter, ahol elmondta, az oltóanyag mennyisége dönti el, mikortól érezhetjük magunkat biztonságban, és azt a versenyt kell megnyerni, ami a vírus és az oltás között zajlik.

A vakcinák biztonságosságáról Szijjártó azt mondta: hazánkban az OGYÉI és a Nemzeti Népegészségügyi Központ szakembereinek van meg a joga, a tudása és a felhatalmazása ahhoz, hogy megmondják, melyik oltóanyag használata biztonságos.

A külügyminiszter elmondása szerint ő politikai oldalról tárgyalt a vakcinabeszerzésről Kínával és Oroszországgal, de a megállapodások üzleti részével egy másodpercet sem foglalkozott. „A kínai Sinopharm részéről érkezett jelzés, hogy egy importőr céggel tudnának megállapodni, ezért nem az állam, hanem egy magáncég hozza be ezt az oltóanyagot” - mondta Szijjártó.

Az interjú rátért a Budapestre érkező kínai Fudan Egyetemre is: Rónai Egon megkérdezte, mi abban az üzlet Magyarország számára, hogy a magyar állam ahhoz egy kínai hitelfolyósítótól vesz fel hitelt, amiből egy kínai kivitelezőt fizet majd, miközben magyar állami területre húzzák fel a beruházást. A miniszter válaszul a Fudan Egyetem oktatási minőségét méltatta, és elmondta, butaság lenni kihagyni egy ilyen lehetőséget.

Amikor felmerült a kérdés, hogy a mostanra elüldözött CEU-val mi volt a baj, miközben a Kínai Kommunista Párt felügyelete alatt álló intézmény költözik Magyarországra, Szijjártó elmondta, hogy a CEU esetében sem a szakmai megítélés volt a probléma, hanem egy magyar jogszabály, ami alapján külföldi diplomát nem adhatott volna ki, ráadásul szerinte nem is lett elüldözve Budapestről az egyetem, hiszen ott van az épülete a bazilika mellett, és továbbra is zajlanak a magyar diplomát adó képzései.

“Amennyiben a kínai Fudan meg fog felelni a magyarországi előírásoknak, akkor kiadhat majd magyar diplomát, és kiadhat majd kínai diplomát is, hiszen ennek az intézménynek van Kínában is képzése” - mondta Szijjártó, aki szerint nem veszélyes, ha diplomataképzést fog tartani a kínai állami egyetem a magyar fővárosban. A külügyminiszter szerint, aki pedig ezzel nem ért egyet, az csak a keletről érkező tudással szemben próbál meg politikai bizalmatlanságot kelteni.

Hozzászólások