szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az operatív törzs szerint a gyerekek alig több mint 10 százaléka volt jelen tegnap az óvodákban.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Elvégeztük az iskolai dolgozók oltását, mindenkit behívtunk, aki az oltást igényelte – mondta el Maruzsa Zoltán az operatív törzs csütörtöki sajtótájékoztatóján. A köznevelési államtitkár hozzátette, hogy a köznevelésben 155 306 embert oltottak be múlt vasárnapig, a szakképzéssel, bölcsődékben dolgozókkal együtt pedig már 200 ezret.

Az óvodákban gyermekfelügyelet működik, tegnap a gyerekek 11 százaléka volt bent Maruzsa Zoltán szerint. Az államtitkár emlékeztetett, hogy az óvodások vegyes csoportokban, naponta más-más óvodapedagógussal töltik a napjaikat.

"Egy csoport, egy zárt kör, ez növelni fogja a biztonságot – mondta az államtitkár, és arra kérte az óvodák vezetőit, hogy ne összevont csoportokat szervezzenek.

Maruzsa hozzátette, hogy a gyerekek részvétele az óvodai nevelésben nem kötelező, ha a szülők meg tudják szervezni a felügyeletet, az intézményvezetők felé tudják jelezni ezt, és ez érvényes az alsó tagozatosokra is. Az iskolától távolmaradóknak ugyanakkor nem lesz külön digitális oktatás. Mint az államtitkár fogalmazott, nem várható el a pedagógusoktól, hogy a tanórák mellett digitális oktatást is tartsanak.

Az államtitkár elmondta, hogy az óvodák és az alsó tagozatok megnyitása mellett az is szólt, hogy e két csoportban alacsonyabb volt a fertőzöttek aránya. Hozzátette, hogy az alsó tagozaton fele-harmada volt a fertőzöttek aránya, mint a felsőn.

Maruzsa szerint azt nem lehet megvalósítani, hogy mindenhol megfelezik az osztályokat, mert nincs kétszer annyi pedagógus a rendszerben.

Jelentős érvnek nevezte az alsó tagozatos visszanyitás mellett, hogy a digitális oktatás nem hatékony ebben a korosztályban, a gyerekeknek szükségük van jelenléti oktatásra. A felsősöknél viszont már eredményesebb az online tanítás, ők majd május 10-én térhetnek vissza.

Az óvodákban és az általános iskolák alsó tagozatán a szeptemberi tanévkezdéstől a március 5-éig érvényes protokollhoz térnek vissza, erről levelet kapnak az intézményvezetők.

Újra kötelező lesz a hőmérsékletmérés, a távolságtartás vagy a fertőtlenítés az intézményekben.

Maruzsa Zoltán azt kérte az óvodapedagógusoktól és a tanároktól, hogy április 19-én a legjobb tudásuk és elszántságuk szerint vegyék fel a munkát.

"Amikor a helyzet veszélyessé vált, hazaküldtük őket, mert ez volt a biztonságos, rendkívüli szünetet, illetve digitális munkarendet vezettünk be, amikor lett elég vakcina, akkor pedig beoltottuk őket, hogy védettek legyenek. Köszönettel tartozunk nekik az eddig teljesítményükért, odaadásukért, de a tanév még nem ért véget" – mondta az államtitkár.

Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője ismertette a csütörtök reggeli adatokat, majd elmondta, hogy az idősek 90 százalékát beoltották már, és a regisztrált, 18–59 közöttiek több mint fele is megkapta már az oltást.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!