szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Kossuth Rádióban beszélő miniszterelnök szerint a tavaly nyári nemzeti konzultáció eredményeiből jött ki, hogy érdemes megnyitni az iskolákat. Ezúttal május végére, júniusra jósolta a helyzet végét.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

“Az óvatosság és a fokozatosság miatt” – válaszolta Orbán Viktor arra a kérdésre a Kossuth Rádióban, miért döntöttek mégis úgy, hogy csak az alsósok számára nyitják meg az iskolákat.

Orbán szerint nagyon közel vagyunk ahhoz, hogy a beoltható nyolcmillió ember fele be legyen oltva, majd kiemelte, a nyári nemzeti konzultációból látták úgy, hogy az emberek szerint az iskolákat kell utoljára bezárni.

A döntésnél fontos szerepet játszott a bölcsődékben tapasztalt helyzet, ott az utolsó tíz napban nagyon megnőtt a gyereküket bölcsődébe vivő szülők aránya”

– mondta, hozzátéve, hogy a statisztikák alapján huszonhét 14 éven aluli gyerek van kórházban, és ketten vannak lélegeztetőgépen.

Egy osztállyal egész nap egy tanító lesz a jelenlegi rendszerben, ehhez kapcsolódva elmondta, kevesebb pedagógus jelentkezett oltásra, mint amennyit ő remélt.

A miniszterelnök elmondta, tízezer alá csökkent a kórházban ápolt koronavírusos betegek száma, 9459-en vannak, de ebből 1117 beteget lélegeztetni kell, 241-en pedig elhunytak.

Orbán szerint probléma, hogy kiestek a Janssen-vakcinák, a kormány elrendelte, hogy ezeket a vakcinákat külön fogják vizsgálni Magyarországon épp úgy, mintha keleti lenne. “Látni akarjuk a gyárat, látni akarjuk, mi történik, mert nagyon riasztók a hírek” – mondta arra utalva, hogy az Egyesült Államokban már le is állították a vakcina használatát, és jelenleg is vizsgálják, okoz-e vérrögöt.

Ezek után elmondta, az oltások haladása alapján így is arra számít, “május végére kint vagyunk a vízből”, a jelenlegi oltási tervet Magyarország II. világháború óta látott legnagyobb logisztikai műveletének nevezte.

Azoknak az embereknek, akik arra várnak, hogy a nyájimmunitás nélkülük is kialakul, azt üzente, tévednek:

Csak egyéni védelem van, regisztrálni kell, oltást kell kérni, egyébként nem fogja tudni elkerülni, hogy megbetegedjen."

Elmondta, tudja, hogy megterhelő munkája van most a háziorvosoknak, de amiatt a tudás, terepismeret és hozzáértés miatt, amivel ők rendelkeznek, nem akarták őket kihagyni a műveletből. "Az ő érzelmi intelligenciájukat be akartuk vonni. Ha valaki nem tud vagy ért valamit, bátran forduljon a háziorvosához. A háziorvosok mindent tudnak."

Ezután Nagy Katalin riporter valahonnan olyan statisztikát vett elő, ami szerint három nap alatt hetven oltásellenes cikk jelent meg a magyar sajtóban, erre Orbán elmondta, érdemes lesz kultúrantropológiailag magunkra tekinteni majd a járvány után. "Én olyan baloldalt egyetlen országban sem láttam, amelyik nyíltan, kendőzetlenül olyan politikát folytat, ami válsághoz vezet, ami a járvány elhúzódását célozza, ami elbizonytalanítja az embereket abban, hogy hihetnek-e a kormánynak" – mondta, hozzátéve, hogy ők most nem is politikai kormány, hanem válságkormány. Orbán szerint páran már tanácsolták neki, hogy az oltásellenességnek legyen jogi következménye, de egyelőre a védekezéssel akar törődni.

A miniszterelnök szerint nagy szerencse, hogy Magyarországon egységkormányzás van, és nem Szlovákiához hasonlóan koalíciós, mert így nem repedhet meg az egység. "Ez a járványkezelésben komoly előnyt jelent a számunkra" – tette hozzá.

Zárásul megígérte, még több munkahely lesz Magyarországon a járvány után, mint a járvány előtt volt, majd elmondta, a vendéglátóhelyek teraszainak megnyitása nagyon fontos. "Bátorítjuk a vendéglátósokat, hogy nyissák ki a kerthelységeiket" – mondta.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!