szerző:
Szlavkovits Rita
Tetszett a cikk?

Egy-két hét múlva dönthet a Szegedi Tudományegyetem a rasszista hangvételű óra miatt bepanaszolt professzor sorsáról. Tologatják a vizsgálati aktákat, két hónappal a bejelentés után sem sikerült végére járni az ügynek.

„A vizsgálat remélhetőleg egy-két héten belül lezárul, és a Szegedi Tudományegyetem megteszi a szükséges lépéseket” – ezt Rovó László, a Szegedi Tudományegyetem rektora válaszolta Szél Bernadett független országgyűlési képviselő levelére, aki arra volt kíváncsi, hogy mikor jutott el a rektorhoz a hallgatók panasza Gulyás László órájával kapcsolatban, és mikor indított vizsgálatot az ügyben az egyetem vezetése. Ezekre a kérdésekre nem kapott választ, csak egy kimerítő tájékoztatást arról, milyen lehetőségük van a diákoknak, ha valamilyen, akár a Gulyás László professzor kurzusán tapasztalt esettel találkoznak.

Nemrég írtunk róla, hogy néhány hallgató panasszal fordult első körben a SZTE BTK dékánjához, mert állításuk szerint Gulyás László professzor kurzusán rasszista, homofób és szexista kifejezések hangzottak el. A diákoktól úgy tudjuk, a panaszt nem sokkal az óra után, február 23-án adták be.

A rektor utasítására tényfeltáró belső vizsgálat indult március 17-én, erről a hvg.hu-t a SZTE Juhász Gyula Pedagógusképző Karának dékánja tájékoztatta (ez a kar foglalkoztatja Gulyást). Az már csak informálisan jutott el a sajtóhoz, hogy elvileg április 17-ig döntött volna az egyetemi vezetés arról, hogy milyen döntést hoznak a panasz után.

A dékán forrásaink szerint már lassan két hete átadta az egyetem vezetésének az összegyűjtött anyagot, akkor úgy tűnt, a rektor pár napon belül dönt is az ügyben, azonban információink szerint az akták visszakerültek a dékánhoz, hogy újabb adatgyűjtéssel egészítse ki az eddig feltárt körülményeket.

A hallgatók közül, bár sokan kiálltak Gulyás mellett, többen az ügyet felkaroló parlamenti képviselőt is megkeresték azzal, hogy nekik is voltak a mostani panaszosok tapasztalataihoz hasonló „élményeik”. Ezeket a történeteket Szél Bernadett csatolta a szegedi rektornak küldött leveléhez. A rektor ezekhez csak annyit fűzött válaszában, hogy a vizsgálat elhúzódásának egyik oka éppen az, hogy azok tárgya feltehetően évekre nyúlik vissza. Több forrásunk is megerősítette, hogy egyre kényelmetlenebbé válik a Gulyás-ügy az egyetemi kollégák számára is.

Időközben egyre többen határolódtak el Gulyás László kijelentéseitől, akit március 15-én kitüntettek a Magyar Érdemrend lovagkeresztjével. Első körben a kitüntetést átadó köztársasági elnök válaszolta a Népszavának, hogy ha valóban elhangzottak ezek a kijelentések, akkor az nem illeszthető bele az ő értékrendjébe.

Pár nappal később a Miniszterelnökséget vezető miniszter, Gulyás Gergely határolódott el, egyúttal elnézést is kért Ádertől, mivel a kormány terjesztette fel a professzort a kitüntetésre, amit nem lehet visszavonni.

A hallgatók panasza után kerestük Gulyás Lászlót, de nem reagált megkeresésünkre. A szeged.hu-nak annyit írt, 25 éves egyetemi oktatói pályája során igyekezett magas színvonalon ellátni feladatait, előadásai népszerűek voltak a hallgatók körében. Tudomásunk szerint a professzor a kurzus után reagált a hallgatói panaszokra is, arról írt, hogy polgári konzervatív értékeket valló oktatóként visszautasítja, hogy a hallgatók megkérdőjelezzék az értékrendjét, akinek pedig a világnézete nem tetszik, az válasszon más kurzust, hiszen az egyetemen dolgoznak kommunista és liberális oktatók is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!