szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Sok lesz a vakcina, elindul a tömeges oltás.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Kedden kora este két e-mailt is kaptak a háziorvosok, amelyben a következő két hét oltási programjáról tájékoztatják őket. A Telex birtokába került levelek szerint az egyik e-mailt az országos oltási munkacsoport vezetője, György István, míg a másikat a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő küldte ki.

Előbbiben arról tájékoztat György István „valamennyi háziorvosi praxist vezető háziorvost”, hogy az április 24-25-ei hétvégén és a következő hét közepén előre láthatóan nagyobb mennyiségű Sinopharm-vakcina érkezik (Szijjártó Péter szerdán bejelentése szerint a következő tíz napban 1 millió adagra lehet számítani).

György István levele átfogó, az egész országra érvényes intézkedésekről tájékoztatja a háziorvosokat. Azt írta, "tömeges oltási szakaszt" vezetnek be április 26-tól 30-ig, illetve május 3-tól 5-ig (a május 1-2-i hétvégét Müller Cecília már korábban kijelölte), az ország teljes egészségügyi szolgáltatói kapacitását igénybe véve.

A Telex által idézett levélben az is szerepel, hogy annyi oltóanyag lesz most, amivel dinamikusabbá válhat a folyamat, ezért van szükség arra, hogy háziorvosokat még intenzívebben bevonják a folyamatba.

György István azt is kérte, hogy a praxisokba kiszállított vakcinákat a hét folyamán adják be a háziorvosok.

A másik, NEAK által írt levél szerint a háziorvosok már kedden megkapták az oltási folyamatba bevonható regisztráltak legújabb listáját, de egy új korcsoportos bontásban: a regisztrált „45 évesek és annál idősebbek teljes köre, akik még nem kaptak oltást”, szerepel benne. A levélben egy helyen ki is emelik:

„Ezen a héten elsődlegesen a 45 évesek és idősebbek oltását kell megtennie, illetve megszerveznie, de ha Ön már korábban egyeztetett ennél fiatalabb páciensei számára oltási időpontot, akkor természetesen az ő oltásuk is megtörténhet.”

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!