szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A birtokunkba került Medián-kutatás szerint Hadházy Ákos népszerűbb Tóth Csabánál Zuglóban, bár nagyon sok a bizonytalan szavazó.

Az ellenzéki előválasztás legforróbb körzetében, Zuglóban készített közvélemény-kutatást a Medián, amely szerint az ellenzéki szavazók relatív többsége a Momentum jelöltjeként induló Hadházy Ákost támogatja Tóth Csaba szocialista országgyűlési képviselővel szemben.

Hadházyt az összes ellenzéki választó 37 százaléka támogatja, míg Tóthot 22, de nagyon nagy a bizonytalanok aránya. Kiderült az is, Hadházyt momentumos, jobbikos párbeszédes, kutyapártos és LMP-s szavazók támogatják inkább, míg a DK-sok és szocialisták többsége Tóth mögött áll.

©

A biztos szavazókat nézve nagyobb Hadházy előnye, ott 42-27 százalék az állás. A birtokunkba került közvélemény-kutatás szerint az ellenzéki szavazók kétharmada hallott arról, hogy előválasztást tart az ellenzék, és ugyanennyien tartják azt jó megoldásnak. A többiek inkább azt szeretnék, ha a pártok egymás közt megállapodnának a jelöltekről. Jelen állás szerint az ellenzékiek fele részt is vesz az előválasztáson.

Arra, hogy ez parázsló küzdelem lesz, már az első percben számítani lehetett: Fekete-Győr András Momentum-elnök korábban arról beszélt, nem lehetnek olyanok a listán, akit csaláson értek vagy megkárosították az adófizetőket, név szerint Tóth Csabát említve, majd Hadházy Ákost úgy mutatta be, hogy a kerületnek tisztességes és átlátható politikusra van szüksége. Hadházy pedig a többi között arról beszélt, Zuglóban voltak kérdéses ügyek, amire szerinte Tóth nem úgy reagált, ahogy kellett volna.

Tóth Csaba rögtön a bejelentés után egy fideszes videójának megosztásával támadta Hadházy Ákost, majd pár napja arról beszélt, az etikai kódex alapján eljárást kezdeményez Hadházy Ákos ellen, mert korrupcióval vádolja a baloldali vezetést.

Hadházy a minap arra panaszkodott, hogy közvélemény-kutatásnak álcázott lejárató kampány folyik ellene a kerületben, olyan kérdésekkel, hogy tudta-e, hogy Hadházy 8 évig a Fidesz tagja volt, illetve hogy miatta nem lett ellenzéki összefogás 2018-ban? Azt a kérdést is feltették, hogy tudta-e, egy megnyert körzetben indulással Hadházy kockáztatja az ellenzék esélyeit.

Hadházy a hvg.hu-nak azt mondta, nem tudja, hogy a Fidesznek, vagy az opponensének, az MSZP-s Tóth Csabának az érdeke, hogy ne induljon. "Az biztos, hogy valakinek ilyen módszerek jutottak sajnos eszébe, és Zuglóban sokszor együttműködik az Fidesz és az MSZP.” Tóth azt állította, a hivatkozott kutatásról nem tud, a kérdéseket viszont nem tartja lejáratónak, hiszen ezek megtörténtek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!