szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Emelkedett a kórházban és a lélegeztetőgépen lévők száma.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Péntekre 2365 ember szervezetében mutatták ki az új koronavírust (SARS-CoV-2), így a járvány kezdete óta összesen 779 348-ra emelkedett az igazoltan fertőzöttek száma – olvasható a járványügyi tájékoztató oldalon.

Elhunyt 182 koronavírusos beteg, a járvány így már 27 540 ember életét követelte.

Gyógyultnak mostanáig 510 379 embert nyilvánítottak, az előző napon 6682-t. Az aktív fertőzöttek száma 4499-cel, 241 429-re csökkent.

Kórházban 5937 koronavírusos beteget ápolnak, az ő számuk az előző közléshez képest 383-mal emelkedett. Többen szorulnak gépi lélegeztetésre is: a csütörtöki adatok szerint 662-en voltak, a péntek reggeliek szerint pedig 15-tel többen, 677-en. Ezzel megfordult az utóbbi napok kedvező trendje.

Az elmúlt napon 23 748 koronavírustesztet végeztek el – a járvány kezdete óta összesen 5 373 540-et –, amelyeknek 9,96 százaléka hozott pozitív eredményt.

Mostanáig 3 913 550 ember kapott legalább egyszer védőoltást a fertőzés ellen – csütörtökön újabb 43 328 –, a második dózist közülük 1 880 897 főnek adták be (+58 242).

A koronavirus.gov.hu-n is olvasható már, amit Orbán Viktor miniszterelnök a péntek reggeli rádióinterjúban bejelentett: szombaton, amikor meglesz a négymilliomodik beoltott, életbe lép az újraindítás újabb fokozata.

Arról is tájékoztattak, hogy a pénteki napon Pfizer-oltásra is lehet időpontot kérni. Arról viszont nem adtak hírt, hogy az erre szolgáló honlap reggel hét óra óta elérhetetlen.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!