szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nem mennek elegen oltásra, ezért a miniszterelnök még nem mondta meg, hogy a nyitás következő lépése 4,5 vagy 5 millió oltásnál következik-e be.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Ma egy újabb szakaszhatárhoz érkeztünk, szombat reggeltől módosul a kijárási tilalom kezdete, éjfélre kell hazaérni, a boltok, vendéglátóipari egységek 11-ig lesznek nyitva, a védettségi igazolvánnyal rendelkezők számára megnyílnak helyek – például a mozi, színház, edzőterem, szálloda, a vendéglátóhelyek belső terei. Ezeket rokon kíséretében a fiatalok is látogathatják – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió reggeli műsorában.

A részletes szabályokat ebben a cikkben találja (ezt azóta annyiban módosították, hogy a versenyre készülő versenyszerűen sportolók is mehetnek edzőterembe igazolvány nélkül):

Négymillió beoltott után éjfélkor kezdődik a kijárási tilalom, az oltottak maszk nélkül mehetnek rendezvényre

A kormányzati oldalon hozták nyilvánosságra a következő lépéseket. A felnőtteknek védettségi igazolvánnyal lehet rendezvényre vagy akár edzőterembe járni, a családi eseményekre vonatkozó létszámkorlátot viszont nem oldották fel számukra sem. Orbán Viktor miniszterelnök abban bízott, a hét közepére meglesz a 4 millió beoltott, ahhoz azonban az eddiginél jóval nagyobb oltási tempóra van szükség.

Miután kevesebb mint 100 ezer oltást kell beadni a 4 milliós határhoz, ami ma vagy legkésőbb holnap meglehet, úgy döntöttek, holnap reggeltől életbe léptetik az új szabályokat.

A miniszterelnök bejelentette azt is, hogy a 16–18 éves korosztályt az érettségi után oltják be, kizárólag Pfizerrel. Közölte azt is, ma bárkit be tudnak oltani Pfizerrel (feltéve, ha regisztrált és tud időpontot foglalni az EESZT-ben, mert reggel összeomlott), de holnaptól elteszik azokat a diákoknak.

Aki Pfizert akar kapni, ma még kaphat, aztán hetek múlva jut ilyen oltóanyag.

Nagy Katalin felhozza, néhány orvos elsápadt, mikor meglátta a múlt szombat esti képeket a bulizó tömegről. Az egyéni felelősségre nem ártana felhívni a figyelmet – mondja a műsorvezető. Orbán szerint lehet ezt tenni, de itt felnőtt emberekről van szó. Mindenkit arra buzdított, oltassa be magát, ha még nem tette – a vakcina szerinte golyóálló mellény. Felelősségteljesen kell viselkedni, aki nincs beoltva, elkaphatja a vírust és megfertőzhet másokat.

Nem vagyunk túl a járványon, az utolsó, döntő ütközet közelében vagyunk, a szabályokat be kell tartani.

Orbán szerint a védettségi igazolványokkal szembeni alkotmányos kifogások nem megalapozottak. Noha az Európai Parlament nem támogatja a keleti vakcinákkal oltottak általános utazási könnyítését, hanem egyéni megállapodásokat vár el, Orbán Viktor azt ígérte, a kínai vakcinával oltottak is szabadon utazhatnak majd nyáron.

Szijjártó Péter külügyminiszter köt majd kétoldalú megállapodásokat a "fontos országokkal" egymás igazolványainak elfogadásáról. Szerbiával és a tengerparttal rendelkező Montenegróval már megállapodtak, de tárgyalnak a többi országgal is.

Uniós igazolvány vagy lesz vagy nem, mi arra nem akarunk várni, addig használjuk a nemzeti igazolványokat, és kölcsönösség alapján megállapodást kötünk a szomszédokkal.

(Mindeközben éjjel megjelent a Magyar Közlönyben, hogy a védettségi igazolvánnyal rendelkező magyar állampolgárokra és tartózkodási engedéllyel itt élőkre nem vonatkoznak az utazási korlátozások a magyar határon, hazafeléa szerk.)

Nagy felhozza, sokan nem értik, sporteseményre miért lehet menni, lakodalomra pedig miért nem. A miniszterelnök azzal érvel, sporteseményt védettségi igazolvánnyal lehet látogatni, a násznépet viszont nem lehet kettéosztani védettekre és nem védettekre, keveredés lehet köztük. Ez a dilemma egyébként a vendéglátóipari egységeknél is, ahol a teraszon bárki ülhet, és a mosdót is bárki használhatja. Éppen ezért ha valaki nem az asztalánál ül bent, köteles maszkot viselni – jelentette be a miniszterelnök.

Gulyás Gergely a csütörtöki kormányinfón egyébként azt mondta, 5 millió beoltott, tehát várhatóan május 10. után lehet majd lakodalmat tartani.

A horgászok külön mentességet kaptak, a kijárási tilalom ellenére éjfél után is horgászhatnak. Orbán ezzel egy 700 ezres közösségnek tett gesztust.

A miniszterelnök nem tudta megmondani, hogy 4,5 vagy 5 millió beoltottnál lesz-e a következő lépés. Azt látja, hogy a felnőtt lakosság felének beoltása után "lanyhult a lelkesedés". Most már ott tartunk, hogy több a vakcina, mint ahányan oltást szeretnének. Szerinte csak itthon működik az a rendszer, hogy bárki, aki regisztrált, időpontfoglalással mehet oltásért, függetlenül attól, hogy hány éves.

Kedden a Parlament megszavazta az egyetemi fenntartóváltásokat – és további 5 közalapítvány létrehozását –, ami miatt az ellenzék az Alkotmánybírósághoz fordul. Orbán utóbbit nem is nagyon kommentálja, de kérdésre elmondja, miért volt szükség az átalakításra. Szerinte nagyon rugalmatlan itthon a felsőoktatási rendszer, a korábbi sikerek fénye megkopott, a leadott teljesítménynél több van a felsőoktatásban, a diákokban és a tanárokban is.

Nem elég vonzó a rendszer, nem honorálja kellőképp a teljesítményt, ezért sok mindent meg kell változtatni.

A világ legjobb egyetemei alapítványi formában működnek, ezért alakulnak át ilyenné a magyar egyetemek is, amelyek soha nem kaptak annyi vagyont és pénzt, mint most. A miniszterelnök szerint az intézmények maguk jelentkeztek, hogy szeretnének egy "ígéretesebb forma" szerint működni. A műveltség, tudás húzóerő, ennek mennyisége és minősége javul, ami jobban húzza majd a gazdaságot.

Elismeri, hogy külföldön szervesebben, hosszú évtizedek vagy akár évszázadok alatt alakult ki a rendszer, csakhogy itthon a szerves fejlődés megszakadt először Trianon, majd a kommunisták államosítása miatt. Az átalakulást mindig vita kíséri, de a most létrejövő, az egyetemeket fenntartó közérdekű alapítványok nem használhatják másra a vagyont és támogatást, mint oktatásra és az egyetem céljaira. Hosszú távon kiszámíthatóan, nagyobb autonómiával működnek majd, és "a kormányok sem tudják rángatni azokat."

Megérti, hogy a baloldal támadja ezt, de ezt egy politikai támadásnak tartja. A baloldal internacionalista, az egyetemek viszont a nemzeti szuverenitás, öntudat és műveltség letéteményesei, nem akarja, hogy globalista intézményekké váljanak, csak hogy nemzetközi térben versenyezzenek. Éppen ezért, az alapítványokat vezető kuratóriumokban olyanok ülnek majd, akik rendelkeznek a nemzeti szemlélettel.

Beszél arról is, az "oltásellenes" baloldal miatt a szavazóik kisebb arányban oltatnák be magukat: a saját méréseikre hivatkozva azt mondta, a fideszesek 71, míg a baloldali szavazók 59 százalékáról van szó. Őket is próbálja meggyőzni, azt kéri, máshogy fejezzék ki a kormánnyal szembeni elégedetlenségüket.

A gazdaság újraindítására is feláll majd egy operatív törzs. Nagyon finoman, távoli utalás szintjén szóba került a műsorban, hogy a jövő évi költségvetést a Jegybank és a Költségvetési Tanács túl lazának tartja, de Orbán azt mondta, nem akar kisebb költségvetést, ragaszkodik a 13. havi nyugdíj visszavezetéséhez és a 25 éven aluliak adómentességéhez, most nem elvárható egy feszes költségvetés, mint békeidőben.

A műsor végén szóba kerül, hogy feladott egy táviratot édesanyjának. Kiderült, nosztalgiából tette, nem azért, mert nem tudja felköszönteni vasárnap. Orbán szerint a nőket gyötörte meg legjobban a válság, látja, milyen hatalmas munkát végzett a lánya meg a felesége is, hogy működtesse a családot a pandémia alatt, miközben ők is dolgoznak "van egy második munkahelyük."

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!