szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Müller Cecília tájékoztatása szerint a most érkező Pfizereket a második körös oltottak kapják elsősorban.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Pénteken, szombaton és vasárnap összesen 1922 emberrel szemben intézkedtek a rendőrök, mert közterületen nem viseltek maszkot, a kijárási tilalmat pedig 668-an sértették meg – közölte Gál Kristóf rendőr alezredes az operatív törzs hétfői sajtótájékoztatóján. Elmondta, hogy a hétvégén két összejövetelen is rajtaütöttek, egy V. kerületi pincehelységben és egy XII. kerületi alagsori lakásban tartottak házibulit, előbbin 22-en, míg utóbbin 14-en vettek részt.

A járvány nem zajlott le, a koronavírus itt van közöttünk"

 – mondta Müller Cecília, aki ismertette a hétfő reggeli adatokat.

Az országos tiszti főorvos közölte, hogy kedden újabb 334 450 adag Pfizer-vakcina érkezik az országba, ezeket jellemzően a második körös oltásokra használják fel. Hozzátette, hogy zajlik a pedagógusok második körös oltása, azokat, akik az érettségi vizsgákon felügyelő tanárként dolgoznak, szombati napra hívják a második dózisra.

A tiszti főorvos azt is elmondta, hogy már a Janssen-vakcinákak is elérhetőek Magyarországon, ezeket az egydózisú vakcinákat az oltóbuszokon használják majd fel.

A csökkenés után jelenleg többnyire stagnál a koronavírus koncentrációja a magyarországi szennyvizekben, egyedül Budapesten, Debrecenben és Szolnokon mértek enyhe emelkedést.

Az országos tiszti főorvos bejelentette, hogy holnaptól a Magyarországon élő, tajszám nélküli külföldieket is beoltják majd, a szükséges regisztráció után.

Felhívta a figyelmet, hogy már a 16 és 18 év közötti korosztály tagjai is regisztrálhatnak az oltásra, és hamarosan sorra kerülhetnek a 12 és 15 év közötti korosztály is, hisz a Pfizer és a BioNTech beadta az engedélyeztetési kérvényt az Európai Gyógyszerügynökséghez (EMA), hogy a közösen gyártott vakcinájukkal a 12 és 15 év közötti korosztályt is olthassák.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Itthon

Ezer sebből vérzik a kormány vakcinatáblázata, az operatív törzs semmilyen magyarázatot nem adott

Sem a vakcinák hatékonyságának igazolására, sem az oltóanyagok hatékonyságának összehasonlítására nem alkalmas az a táblázat, amit vasárnap tett közzé a kormány. Ha komolyan vennénk a táblázat számait, akkor például Magyarországon kétszázhuszonötször annyian halnak meg az oltottak közül koronavírusban, mint az Egyesült Államokban, ami nyilvánvalóan nonszensz.