szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A kórházban ápoltak, a lélegeztetőgépen lévők száma, és az új fertőzöttek száma is csökken. A négymilliós határ elérése után eddig kevesen kapták meg az első oltásukat.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

106-tal nőtt a koronavírus magyarországi áldozatainak száma. Velük együtt már 27 908 ember halt bele a vírus szövődményeibe. Ez látványos csökkenés az elmúlt hetekhez képest, de változatlanul azt jelenti, hogy az egész világon nálunk haltak meg a legtöbben a lakosság számához viszonyítva a koronavírus miatt.

Kórházban 4872 embert ápolnak, 159-cel kevesebbet, mint egy napja. Közülük 572-en vannak lélegeztetőgépen, az egy nappal korábbinál 15-tel kevesebben. Ilyen számokat utoljára február végén kaptunk, a harmadik hullám elején.

1219 újabb fertőzöttet diagnosztizáltak 13 752 teszt elvégzésével, vagyis az elvégzett tesztek 8,9 százaléka lett pozitív. Az Egészségügyi Világszervezet ajánlása szerint a pozitív tesztek arányának 5 százalék alatt kell lennie ahhoz, hogy megfelelő képet kapjunk a járványhelyzetről.

Az adatszolgáltatás héten belüli ingadozásai miatt a fertőzöttségi adatokat általában az egy héttel korábbi számmal érdemes összehasonlítani. Hétfőnként szinte mindig kevesebb új fertőzött került be a statisztikába, a múlt héten ilyenkor ez a szám 1936 volt, vagyis ez a szám is azt a trendet mutatja, hogy a harmadik hullám lassan lecsengeni kezdett. Annyira kevés új fertőzöttről, mint ma, utoljára február 16-án számoltak be.

4691 embert minősítettek gyógyultnak. Így az aktív esetszám 3578 fővel csökkent, 228 002-re. Ennél alacsonyabb ez a szám utoljára március 30-án volt, a harmadik hullám csúcsa előtt két héttel.

Miután pénteken megrohamozták az oltópontokat a Pfizer-vakcinákért, a hétvégén már-már leállt az első oltások beadása: vasárnap mindössze 8945 ember kapta meg az első oltását, összesen 4 073 149-en. Ellenben 60 809 ember megkapta a második vakcináját, összesen már 2 077 160-an, ők azok, akikben, ha eltelt elég idő a második oltás után, már kialakulhat az a maximális védettség, amit a vakcina garantál.

Az újranyitás következő lépését akkorra ígéri a kormány, amikor 5 millió első körös beoltott lesz. Orbán Viktor is arról beszélt, hogy az 5 millió a következő cél – amikor legutóbb, múlt csütörtökön közzétették a regisztráltak számát, ennél több mint 400 ezerrel kevesebben voltak, igaz, a 16–18 év köztiek regisztrációja ez után kezdődött csak el.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!