szerző:
MTI/hvg.hu
Tetszett a cikk?

A miniszterelnök szerint Magyarország lokomotívjaiként fogják húzni az egyetemek a gazdaságot.

Orbán Viktor miniszterelnök és Palkovics László innovációs és technológiai miniszter kedden a modellváltó egyetemeket fenntartó 21 alapítvány kuratóriumi elnökeivel tárgyalt az ITM épületében – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

“A modellváltó egyetemek küldetése, hogy Magyarország lokomotívjaiként húzzák előre hazánk gazdaságát, erősítsék versenyképességét” – mondta a miniszterelnök, aki szerint “nemcsak új irányítási rendszer, hanem egy teljesen új magyar egyetemi rendszer jött létre.”

Orbán elmondta, a kuratóriumok valódi gazdái az egyetemeknek, amelyek leváltak az államról. Egyetlen miniszter vagy államtitkár helyett a modellváltó intézményeknél huszonegy kuratóriumi elnök és több mint száz kuratóriumi tag felel a jövőben az oktatási és kutatási teljesítmény javításáért, a képzések színvonalának növeléséért.

A miniszterelnök arra nem tért ki, hogy a kuratóriumok jelentős részének kormánypárti politikusok lesznek az elnökségi tagjai.

“Az egyetemektől azt várjuk, hogy ne középszerűek legyenek, hanem kiváló, minőségi szakembereket képezzenek; az állam ehhez kész finanszírozást biztosítani, az intézmények saját fejlesztési tervei alapján” – mondta Orbán.

Az előző héten megszavazott átalakítás után csak az ELTE, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, a Képzőművészeti Egyetem és a Zeneakadémia maradt állami egyetem. Orbán Viktor egyik legfőbb érve az volt a modellváltás mellett, hogy soha nem látott anyagi lehetőségeik lesznek így az egyetemeknek, ugyanis 1500 milliárd forint juthat majd fejlesztésekre. Palkovics László miniszer szerint pedig korszerűbbekké válnak majd a képzések, nyitottabbak lesznek a gazdaság igényeire, és a vállalatokkal is hatékonyabban tudnak majd együttműködni.

Felsőoktatási intézmények mellett alapítványi tulajdonba kerülnek kastélyok, üdülők, kikötők, parkok, földbirtokok, színház, klinikák, részvények is, az alapítványi konstrukcióval a kormány kiszervez az állam alól oktatási, kulturális, egészségügyi, mezőgazdasági, emlékezetpolitikai tevékenységeket is.

A lépés kritikusai szerint valójában a kormány párhuzamos államot épít arra az esetre, ha elbuknák a választást, és ellentételezés nélkül szervez ki jelentős vagyont az alapítványokba.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!